Kan ik mijn huis gebruiken als pinautomaat?

Ik heb een ruime overwaarde op mijn appartement en wil dat te gelde maken. Kan ik mijn huis gebruiken als pinautomaat?

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Ja, dat kan via een krediethypotheek. Helaas zijn er weinig banken die er een aanbieden. En om die reden kunnen niet veel mensen van zo'n krediet gebruik maken; wie al een hypotheek heeft, kan alleen bij dezelfde bank een krediethypotheek krijgen.

Een krediethypotheek is een vrij opneembare lening met uw huis als onderpand. U neemt alleen de bedragen op die u nodig heeft.

Alleen Florius, Rabobank en SNS Bank hebben nog een krediethypotheek. ING is er per 1 februari mee gestopt.

Bij SNS mag de Extra Ruimte hypotheek maximaal 66 procent van de woningwaarde bedragen en bij Rabo en Florius 50 procent. SNS rekent een hoge rente, namelijk 3,55 procent voor 5 jaar vast. Bij Rabo en Florius is de rente lager: ongeveer 2,5 procent per jaar. Die rente is variabel, en kan dus ieder moment hoger of lager worden. Als de rente op 2,5 procent blijft, kunt u bij een kredietruimte van 100.000 euro 20 jaar lang 320 euro per maand opnemen. Van het geld bent u dan een kwart kwijt aan rente.

Andere banken bieden hun klanten een gewoon doorlopend krediet aan met de woning als onderpand. De rente op dat soort leningen is een stuk hoger.

Waarom bieden weinig banken dit aan?

Dat zeggen ze niet, maar volgens mij is het vooral omdat het een riskante en arbeidsintensieve hypotheekvorm is. ING heeft de krediethypotheek geschrapt vanwege 'het verder verhogen van de efficiency'. Het moet de klant sneller duidelijk worden of hij zijn gewenste hypotheek krijgt. Overigens verzekert de bank dat bestaande leningen gewoon zullen blijven doorlopen.

De krediethypotheek is veel werk voor de bank. Wie zijn hypotheek verhoogt, is aan het potverteren. De bank moet dan goed in de gaten houden of de klant in de toekomst de rente nog kan blijven betalen. De huiseigenaar krijgt steeds minder te besteden als zijn rentelasten stijgen, dus de leenbehoefte wordt steeds groter.

Als een klant de lasten niet wil of kan betalen, kan hij bij de Keuzeplushypotheek van Rabobank de rente optellen bij de schuld. De bank stelt dan vaak een 'overwaardeplan' op. Dat houdt onder meer in dat klant op een vastgestelde datum zijn huis moet verkopen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden