Kan ik kiezen wanneer mijn pensioen gaat uitkeren?

Wekelijks beantwoordt Reinout van der Heijden geldvragen van lezers.

null Beeld iStock
Beeld iStock

Ik wil stoppen met werken enkele jaren voor de AOW. Kan ik zelf bepalen wanneer mijn pensioen gaat uitkeren?

Nee, meestal niet. De ingangsdatum van de AOW staat sowieso vast. U mag bij het pensioen van de werkgever alleen zelf de ingangsdatum kiezen als u er nog in dienst bent. Als u uit dienst gaat, kunt u de pensioendatum niet meer kiezen. Die staat vast: het pensioen keert uit vanaf 65 jaar. Voor het pensioen dat is opgebouwd vanaf 2013 geldt 67 jaar als vaste leeftijd van uitkeren.

Eerst de AOW. Wanneer u voor het eerst AOW krijgt, hangt af van uw geboortedatum. Een dag later geboren kan u drie maanden AOW kosten. Wie geboren is op 30 juni 1951, krijgt op 65 jaar en zes maanden AOW; dat wil zeggen op 30 december van dit jaar. Wie geboren is op 1 juli 1951, moet wachten tot 1 april 2017. Er waren plannen om de AOW-leeftijd variabel te maken, maar die zijn ingetrokken. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank (svb.nl/AOW) staat onder het kopje 'Wanneer krijgt u AOW' een invulscherm om uw AOW-datum uit te rekenen.

Nu het arbeidspensioen. Via de werkgever bouwt u pensioen op. Tot 2013 was 65 jaar de datum van uitkeren. Sinds 2013 is dat 67 jaar. Zolang u in dienst bent, kunt u ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan. U krijgt dan minder dan u heeft opgebouwd, omdat het geld langer uitgekeerd moet worden. Het pensioen uitstellen kan ook. Vaak moet de werkgever daar dan wel mee instemmen. U krijgt dan een hoger bedrag per maand, levenslang.

En nu uw situatie. U wilt stoppen en een tijdje leven van uw spaargeld. Uw arbeidspensioen begint met uitkeren zodra u 65 jaar wordt. Uitstellen kan niet. Anders zou u de sociale uitkering kunnen laten doorlopen, om later meer pensioen te krijgen. Uitstel kan ook niet als u geen uitkering krijgt. Gaat u bij een andere werkgever aan de slag, dan mag uitstellen alleen als u evenveel blijft werken. Gaat u minder uren werken, dan krijgt u deeltijdpensioen van de eerdere werkgever voor dat aantal uren.

En als ik voor mezelf ga werken?

Dan is het - onder bepaalde voorwaarden - wel mogelijk het arbeidspensioen uit te stellen. De pensioenuitvoerder moet willen meewerken. En u moet bewijzen dat het aantal gewerkte uren niet minder wordt. Anders wordt het deeltijdpensioen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden