Column

'Kan iemand mij het principiële verschil uitleggen tussen een schaamlipcorrectie en vrouwenbesnijdenis?'

Als Engeland ons voorland is, ziet het er niet best uit. Daar laten gewone, gezonde 9-jarigen hun schaamlippen inkorten, leest Malou van Hintum.

OPINIE - Malou van Hintum
Beeld uit de tentoonstelling Mea Vulva/Mooi Kut (2009), waarin het vrouwelijk geslachtsdeel centraal staat. Beeld ANP
Beeld uit de tentoonstelling Mea Vulva/Mooi Kut (2009), waarin het vrouwelijk geslachtsdeel centraal staat.Beeld ANP

Wie denkt dat alleen volwassen vrouwen hun schaamlippen laten kortwieken, heeft het mis. De afgelopen zes jaar hebben in Engeland 343 meisjes van 14 jaar en jonger in hun schaamlippen laten snijden. Zelfs meisjes van 9 jaar gaan onder het mes, schrijven gynaecoloog Sarah Creighton en klinisch psycholoog Lih-Mei Liao vandaag in het British Medical Journal. En dat is niet omdat ze geen gezonde schaamlippen hebben, maar omdat die tijdens de puberteit gewoon doen wat de rest van hun lichaam ook doet: groeien.

Volwassen
Hoewel er schaamlippen worden ingekort op medische indicatie, komen verreweg de meeste vrouwen en meisjes naar de kliniek omdat ze hun schaamlippen niet mooi vinden. Ze vinden ze te groot. Dat geldt dan met name voor de binnenste twee, die bij de meeste vrouwen na de puberteit groter zijn dan de buitenste.

Je zou denken dat vrouwen dat wel weten, gezien onze 'open, tolerante en bevrijde' seksuele cultuur. Maar nee. Nogal wat vrouwen schijnen te denken dat een volwassenvrouwenvulva eruit moet zien als die van een klein meisje.

Maagd
Het chirurgisch gepruts aan het vrouwelijk onderlijf beperkt zich overigens niet tot de buitenkant. Zo kan de G-spot worden vergroot met een G-shot, en de vagina zelf kan worden 'verjongd' (lees: strak getrokken).

Waarom? Misschien wel hierom: 'I'm 37, but in more ways than one I feel like a new woman, a virtual born-again virgin', zoals een vrouw vertelt op www.yourtango.com. Is dat wat vrouwen willen? Weer maagdelijk worden zoals een meisje?

Vrouwenbesnijdenis
Een andere vraag is, wat het gedeeltelijk wegsnijden van schaamlippen principieel onderscheidt van de veel bekritiseerde vrouwenbesnijdenis.

Natuurlijk, infibulatie - het wegsnijden van de hele vulva en daarna grotendeels dichtnaaien van de vaginale opening - is een gruwelijke verminking die je niet kunt vergelijken met het gedeeltelijk wegbranden of afknippen van de binnenste labia. Maar een krasje maken in het 'hoedje' van de clitoris, de meest 'voorlijke' vorm van vrouwenbesnijdenis, lijkt daarentegen minder ingrijpend.

Erogene zone
De tien websites die Sarah Creighton en Lih-Mei Liao analyseerden, gebruiken ruim zeventig begrippen om hun 'genitale cosmetische chirurgie' aan de vrouw te brengen. De chirurgen in kwestie beloven dat de operatie meer seksueel plezier zal brengen (terwijl de binnenste schaamlippen juist een erogene zone vormen: neemt het plezier toe als je die inkort?); betere carrièreperspectieven voor sporters en fotomodellen (huh? Pornomodellen misschien?); en een ruimere keuze uit het kledingaanbod (lees: een superstrak zittend kruis, inclusief het risico van een schimmelinfectie).

De dokters in kwestie waarschuwen de potentiële 'Wonder Woman' ook: voor de afgrijselijke mislukkingen van, hoe kan het anders, falende collega's. Het gaat dan om littekens, oneven schaamlippen en ongewenste zichtbaarheid van de clitoris (die moet er dan misschien ook maar af?).

Strafbaar
De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft meisjes- en vrouwenbesnijdenis als 'een gedeeltelijke of volledige verwijdering of elke andere beschadiging van de vrouwelijke genitaliën omwille van culturele of niet-therapeutische redenen'. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland dan ook strafbaar - maar kan iemand me uitleggen wat het verschil is met de 'schaamlipcorrectie' waarbij vrouwelijke genitaliën gedeeltelijk worden verwijderd 'omdat ik ze niet mooi vind'?

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden