Column

Kan Hiddink wel president worden?

Guus Hiddink. Beeld anp

Willem Drees werd premier toen hij 62 was en Winston Churchill op zijn 64ste. Ronald Reagan was 70 jaar toen hij president werd en Konrad Adenauer werd bondskanselier op zijn 73ste.

Dat waren niet de slechtste staatslieden uit de 20ste eeuw. Ze hadden het voordeel buiten de deur nog niet voortdurend door een camera te worden gevolgd en konden een middagtukkie doen zonder dat het via Facebook uitlekte en Geenstijl erop zou duiken als een kat op een vissekop.

Omdat mensen zoveel ouder worden en langer fit blijven, zou 62 het nieuwe 52 moeten zijn geworden, 64 het nieuwe 54, 70 het nieuwe 60 en 73 het nieuwe 63. Maar daar is de maatschappij nog helemaal niet aan toe. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, maar dan wel achter de geraniums. De grootste kritiek op Hillary Clinton is dat ze al te oud is voor het presidentschap.

Bedrijven willen liefst ook geen stoeltjesplakkers. Maar vut-regelingen en sociale plannen waarmee mensen van 55-plus naar de golfbaan en het mannenkoor werden gedirigeerd, bestaan niet meer. Die hebben ze zelf om zeep geholpen. Wie niet wordt ontslagen, moet dus minimaal tot zijn 65ste blijven. En inmiddels komen daar nog een paar maanden extra bij van het huidige kabinet. Dat zal snel oplopen tot een paar jaar.

Werkgevers die de bui al hebben zien hangen hebben daarom het onderwerp demotie op de agenda gezet - een eufemisme voor degradatie.

Oudere werknemers moeten in een lagere klasse gaan opereren omdat ze fysiek of geestelijk, of allebei, niet meer mee kunnen komen met de top. Ze zijn bijvoorbeeld minder handig met computerprogramma's of hebben langer last van een jetlag of alcoholische uitspatting. Maar ze zijn nog wel de duurste werknemers omdat veel salarisschalen nog zijn gebaseerd op anciënniteiten uit het verleden, toen bedrijven gezien het geringe aantal 60-plussers hen wel wat extra vrije tijd met behoud van geld konden gunnen.

Nu gaan bedrijven dit repareren. Werknemers die niet zelf te kennen geven een stapje te willen terugdoen, krijgen daartoe steeds vaker van hogerhand een verzoek. Het wordt zelfs normaal dat in het functioneringsgesprek aan 60-plussers wordt gevraagd loon of vrije dagen in te leveren, concludeerde salarisverwerker ADP deze week in het rapport HR Trends 2015-2016. Bij een van de vier werkgevers is het onderdeel van het personeelsbeleid. Daar is niets tegen. Er is geen reden dat 60-plussers meer vrije dagen of meer loon moeten hebben dan andere ervaren krachten.

Soms gaat het wat wild. De KNVB ontsloeg onlangs de 68 jaar oude bondscoach Guus Hiddink omdat hij niet meer zo kwiek en monter was om tien wedstrijdjes per jaar het nationale elftal te begeleiden.

Misschien kan hij nog president van Amerika worden. Een demotie, gezien het lagere salaris en het opofferen van zoveel vrije dagen.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden