Kan het niet wat simpeler?

De overheid verbaast zich over het feit dat de subsidie voor zonne-energie wel aangevraagd wordt, maar dat er uiteindelijk bijna geen gebruik van wordt gemaakt (Economie, 28 maart)....

Sijmen Versteegt en Maarsbergen

Zonne-energie met een steuntje in de rug van de overheid middels de subsidieregeling. Dat leek ons medio 2008 wel wat. Dus vulden wij vol goede moed de subsidieaanvraag in. Hoewel dat geen gemakkelijke klus was, kregen we in oktober de beschikking.

Vanaf dat moment begon de echte ambtenarij.

Want in Nederland hebben we geen eenvoudig subsidiesysteem, de te verkrijgen subsidie is afhankelijk van de geleverde energie. Daarvoor moet een bruto-productiemeter worden geplaatst. En aan het plaatsen van zo’n meter zijn allerlei voorwaarden gesteld.

Ten eerste moet er een aanmelding worden gedaan bij Certiq. Certiq is de organisatie die de energielevering in Nederland controleert, en met mijn acht zonnepanelen was ik een heuse energieleverancier geworden. Kosten voor aanmelding bij Certiq bedragen 75 euro.

Daarna moet je bij de netwerkbeheerder een bruto-productiemeter laten plaatsen. Wat de voorwaarden zijn om zo’n meter te plaatsen, is nergens bekend. De dame bij Eneco wist niet eens waar ik het over had.

Toen de monteur de meter wilde komen plaatsen bleek dat de meter in de meterkast geplaatst moest worden en aangesloten moet worden op een separate groep. Waarom kan niemand mij uitleggen, want de panelen leveren maximaal 1,2 kilowatt, ongeveer net zoveel als een kleine stofzuiger verbruikt (5 ampère). Voor ons is dat erg lastig, want de zonnepanelen staan op de garage ongeveer 30 meter van de meterkast vandaan.

Er moet dus een leiding getrokken worden over muren en boven plafonds.

Kosten voor de installatie: 90 euro. Daarna komt de meterhuur er nog bij. Kosten ongeveer 50 euro per jaar.

Ook Certiq wil natuurlijk graag mee-eten uit de subsidiepot. Jaarlijkse kosten: 29,75 euro lidmaatschap.

In totaal bedroeg de investering 6.500 euro. Over vijftien jaar kan er maximaal 3.000 euro subsidie gegeven worden (200 euro per jaar). Van deze 200 euro gaat dus bijna de helft op aan kosten van Certiq en meterhuur.

Kan het dan niet simpeler. Natuurlijk wel. Schrap de hele administratieve rompslomp en geef gewoon een aankoopsubsidie. Uit berekeningen is bekend dat een zonnepaneel in Nederland een hoeveelheid energie levert. Stel daar een standaard waarde voor vast en geef een vast subsidiebedrag bij de aankoop per geïnstalleerd vermogen. Geen ambtenarij, geen dure productiemeters, maar gewoon heel simpel. Ook de installetie. Panelen plaatsen, stekker in het stopcontact en het werkt. Kost minder voor de overheid en minder voor de consument.

Broodnodig als we de van alternatieve energie echt werk willen maken.

Eén voordeel is er wel aan de huidige regeling. Ik heb besloten de subsidieformulieren te verscheuren. Heeft de overheid nog meer verdiend. Geen subsidie en wel alternatieve energie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden