Kan het kwaad om alcohol te drinken in de zon?

Heeft de combinatie van zon en alcohol misschien ook negatieve bijwerkingen?

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Op het strand, een zomers terras of gewoon in de eigen zonnige achtertuin: in de loop van de middag lonkt een koel biertje, een cocktail of een glas rosé. Maar is dat wel zo verstandig?

Er bestaat een hardnekkig idee dat je eerder dronken wordt in de zon. Want met warm weer gaat je hart sneller kloppen en dus je bloed sneller stromen, zodat zo veel mogelijk warmte kan worden afgegeven door de haarvaten in de huid. Door die snelle doorstroming zou de alcohol eerder je hersenen bereiken.

Andere theorie: als het warm is, zweet je. Bloed bestaat voor een groot deel uit water en door te zweten wordt dus het totale bloedvolume in je lichaam geringer. De concentratie alcohol in het bloed zou daardoor hoger worden.

Of het klopt, is niet na te gaan, want het is nooit wetenschappelijk onderzocht. Als de zon al effect heeft op dronkenschap, dan is dat effect volgens deskundigen vermoedelijk minimaal. Waarschijnlijker: als het warm is, heb je meer dorst en drink je meer alcohol. En ja, dan word je eerder dronken.

Huidkanker

Ernstiger is de mogelijke rol van alcohol bij het ontstaan van huidkanker. Wie ooit dronken, kreeftrood verbrande Britten heeft gezien, snapt het: alcohol en zon zouden wel eens een gevaarlijke cocktail kunnen vormen. Vorig jaar zette een groep internationale wetenschappers in het British Journal of Dermatology zestien studies op een rijtje en de conclusie klonk onheilspellend: wie meer dan een glas alcohol per dag drinkt, heeft 20 procent meer kans op een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker.

Alcohol wordt na consumptie in het lichaam omgezet in acetaldehyde en die stof maakt de huid gevoeliger voor zonlicht, aldus de onderzoekers. Daardoor zou sneller dna-schade in de huidcellen ontstaan. Het schijnt ook nog uit te maken wat je drinkt: witte wijn en gedistilleerd leveren een risico op, terwijl rode wijn juist beschermt, zo blijkt uit onderzoek onder 60 duizend Amerikaanse vrouwen die tien jaar lang werden gevolgd.

Rode wijn als zonnebrand? Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten (Erasmus MC) moet erom lachen. Het klopt dat resveratrol, een stof uit de schil van rode druiven, de huid een beetje beschut tegen zonnestralen, zegt hij, net als een bepaalde stof in broccoli. En het afbraakproduct van alcohol doet precies het omgekeerde. Maar dat soort onderzoek, zegt hij, is gedaan in schaaltjes en cellen en dieren, en met hoeveelheden die een mens nauwelijks in het bloed kan krijgen. Je moet dagelijks tien stronken broccoli eten en je bezatten aan de (rode) wijn, bedoelt hij, om enigszins in de buurt te komen van een effect.

null Beeld Valentina Vos
Beeld Valentina Vos

Verdovend effect

Nijsten vermoedt dat het verband tussen alcoholinname en de zon niet rechtstreeks aan de alcohol ligt, maar aan de gevolgen van dat alcoholgebruik. Wie op een terras aan de drank gaat, blijft langer zitten en krijgt dus meer zon op de huid. En die roodverbrande Engelsen zijn in benevelde toestand natuurlijk vergeten om zichzelf deugdelijk in te smeren met zonnebrand.

Bovendien koelt je huid mogelijk sneller af als je alcohol drinkt, legt Nijsten uit: alcohol zet je bloedvaten open, waardoor je sneller via de huid warmte verliest. Daardoor merk je minder snel dat je verbrandt en blijf je langer in de zon zitten. Alcohol heeft bovendien een verdovend effect, waardoor je de pijn van de zonverbranding minder opmerkt. Dat verklaart waarom Amerikaanse onderzoekers ernstigere verbrandingen vonden bij mensen die op het strand alcohol hadden gedronken dan bij de niet-drinkers.

Maar toch: alcohol mag dan slechts via een omweg de boosdoener zijn, een bar bij het zwembad is misschien toch niet zo'n goed idee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden