Kan het kabinet de kalifaatkinderen blijven negeren?

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ap

Goedemiddag, terwijl het kabinet het liever niet heeft over de Nederlandse kalifaatkinderen, maakten twee Kamerleden zomaar een vredesplan voor Israël.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen. Gratis!

Beeld de Volkskrant

DILEMMA VAN DE DAG
Na het kalifaat

In 2015 maakte premier Rutte de wereld nog overzichtelijk: Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reisden, konden wat hem betreft beter daar sneuvelen dan dat ze terugkwamen naar Nederland.

Inmiddels kennen we de derde optie. Want nu IS vrijwel is verslagen, is sneuvelen voor de resterende Nederlandse IS-strijders niet meer waarschijnlijk. Zij zitten grotendeels vast in vluchtelingenkampen, zijn in Irak en Syrië uiteraard niet welkom, en kunnen dus geen kant op.

Moet Nederland iets met deze mensen? Het kabinetsstandpunt is vooralsnog samen te vatten in vijf woorden: zoek het zelf maar uit. Wie wil immers politiek verantwoordelijk zijn voor het terughalen van onderdanen die mogelijk gevaarlijk zijn?

Maar toch krijgt dat standpunt steeds meer tegenwind. Vorige week beval de Rotterdamse rechtbank al de 'gevangenneming ter uitlevering' van een zwangere Nederlandse Syriëganger. Vandaag mengde ook de Kinderombudsbrouw zich in het debat met haar oproep om in elk geval de 145 Nederlandse kinderen uit het kalifaat te repatriëren.

Als het niet om het belang van de kinderen is, dan tenminste om het belang van de nationale veiligheid, stelt zij: verbitterde jongeren die lang zijn blootgesteld aan geweld, ontberingen en jihadistische indoctrinatie en over een paar jaar alsnog op eigen houtje naar Nederland komen, zijn in potentie immers gevaarlijker dan kinderen die nu gecontroleerd en onder strikte begeleiding van deskundigen herintegreren in de Nederlandse samenleving.

Dat het er snel van komt is intussen onwaarschijnlijk. Binnen de regeringscoalitie zijn de bezwaren groot, vooral bij VVD en CDA. Het kabinet zelf loopt al enige tijd met gelegenheidsargumenten om de principiële vraag heen. Het is te gevaarlijk zijn om ze op te halen, betoogt minister Grapperhaus; ze moeten zelf maar zorgen dat ze naar een Nederlands consulaat komen.

Het probleem van die redenering is dat de Koerdische kampbeheerders inmiddels aanbieden om ze naar de grens te brengen. Bovendien weten we dat de Inlichtingendienst MIVD al afreisde om de Nederlanders ter plekke te ondervragen.

De politieke vraag voor de komende tijd is dus niet of het kan, maar of het kabinet het wil.

Margrite Kalverboer. Beeld anp

EN DAN DIT NOG

Vrede in Israël
Tweede Kamerleden krijgen vaak het verwijt dat zij zich te veel laten meeslepen door de ditjes en datjes van het Binnenhof. Daar zijn Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind voorlopig van verlost. Over de Palestijnse kwestie verschilden zij de afgelopen jaren vaak hartstochtelijk van mening, maar vandaag presenteerden zij samen dan toch een vredesplan voor Israël. Het duo gaat nu met het plan de boer op en heeft er alle vertrouwen in: 'Zowel de ambassadeur van Israël als de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden in Nederland hebben laten weten serieus naar de initiatieven van Nederland te willen kijken.'

Uit de impasse?
GroenLinks en de VVD krijgen in Rotterdam het initiatief om een nieuw college te vormen. En dus niet Leefbaar Rotterdam, de grootste partij. GroenLinks en VVD maken nu eerst een inhoudelijk programma en zoeken daarna pas andere partijen die zich daarbij willen aansluiten.

D66 zoekt profiel
Een half jaar na de start van Rutte III moet D66 z'n rol in de coalitie nog vinden. Althans volgens de kiezers. Zij zijn het meest ontevreden over de rol van hun partij in Rutte III. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel. Een meerderheid (57%) van de mensen die in 2017 nog op D66 stemden, ziet de D66-standpunten onvoldoende terug in het kabinetsbeleid. Dat is anders bij coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie.

Joël Voordewind. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden