Kan farmacie kredietcrisis helen?

Met de juiste hormoneninjectie kan het menselijk ras crisisbestendig worden. Er zal nooit meer een financiële crisis zijn noch een bedrijfscrisis.

Na de economen en psychologen hebben nu de neurologen en biologen zich op de oorzaak van de kredietcrisis gestort. Niet hebzucht en egoïsme bij een kleine groep financiële handelaren zijn de oorzaak van de huidige ellende. En ook niet falende economische modellen en financiële systemen. De kiem van de crisis zit verscholen in het menselijk lijf dat adrenaline produceert als er cortisol nodig is en andersom.

Dat heeft derivatenbeest John Coates aangetoond. De voormalig werknemer van Goldman Sachs, die ooit als Leonardo di Caprio's Jordan Belfort met zijn financiële massavernietigingswapens de hele wereld naar zijn hand wilde zetten, heeft de bewijzen daarvoor gevonden. Coates is inmiddels neurochirurg in Cambridge en lanceerde vorig jaar in zijn boek The Hour between dog and wolf al de theorie dat de crisis vooral aan de hormonenhuishouding van de man lag.

Niet de mix van winstverwachtingen, economische groei, rentestand, innovatie en marketingstrategie bepalen diens beleggingsbeslissingen, maar de mix van adrenaline, dopamine, testosteron en cortisol in zijn lichaam. Bij stijgende koersen, zogenoemde bull markets, wordt veel testosteron aangemaakt waardoor beleggers overmoedig worden. Bij dalende koersen, bear markets, wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, waardoor paniek en irrationele angst ontstaan bij beleggers. In de jaren tot 2007 hadden ze te veel adrenaline, in het jaar daarop te veel cortisol.

Afgelopen maandag publiceerde Coates de resultaten van een experiment dat zijn theorie moest onderbouwen. Bij handelaren in de City van Londen mat hij de hoeveelheid cortisol in hun lichaam. Na acht dagen van neergaande koersen steeg die met gemiddeld 68 procent.

Verder werd bij een groep van 36 jonge mensen - gelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen - getest wat de invloed was van cortisol op risico-inschatting. Daarbij kregen 18 mensen via pillen extra cortisol toegediend en 18 een placebo. Toen ze daarna achter een computerspel werden gezet waarbij echt geld kon worden gewonnen, bleek de risicobereidheid bij groep die de echte pillen had geslikt met 44 procent te zijn gedaald.

Het Donders Instituut van de Radboud Universiteit toonde vorige week aan dat ook het gelukshormoon dopamine het gedrag van handelaren sterk beïnvloedt. Het vooruitzicht van prestatiebonussen geeft een dopaminestoot. Bij mensen met voldoende dopamine werkt het averechts.

Als banken voor hun personeel dozen met de juiste hormoonpreparaten neerzetten, loopt het in de toekomst met de economie, de bedrijven en de banken goed af.

En met de farmaceutische industrie zelfs heel goed.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden