Kan deze Turkse speelfilm over een mislukte coup wel in Nederlandse bioscopen draaien?

Een Turkse speelfilm over een mislukte coup - kan je die wel in Nederlandse bioscopen laten draaien? Het CDA in Rotterdam vreest nieuwe spanningen.

In Kurtlar Vadisi neemt een Turks dorp het op tegen rebellerende soldaten die onder leiding staan van een oude geestelijke.Beeld RV

Niet in Istanbul of Ankara, maar in het fictieve grensdorp Yalavuz staat de toekomst van Turkije op het spel. Duistere krachten proberen er de trotse natie in chaos te storten. 'Op deze nacht staan wij alleen tussen het vaderland en de vijanden', zegt Polat Alemdar, de actieheld in Kurtlar Vadisi Vatan ('De wolvenvallei vaderland').

Personages en gebeurtenissen zijn fictie, zo meldt de regisseur aan het begin, om prompt een oude, zieke geestelijk leider op te voeren die als twee druppels water op Fethullah Gülen lijkt, de man die volgens president Erdogan achter de mislukte staatsgreep zat. 'Ter herinnering aan de martelaren van 15juli 2016', meldt de aftiteling. '15 juli, een onheilspellende nacht waarin de Turkse Natie met haar vaderlandsliefde een heldenverhaal heeft geschreven', zo vat bioscoopketen Pathé het script samen.

De film ging donderdag in première in Turkije en een aantal Europese landen. Pathé toont Kurtlar Vadisi Vatan in negen Nederlandse steden. In Amsterdam is vandaag de uitverkochte publiekspremière met een aantal acteurs op de rode loper, onder wie Necati Sasmaz, die Polar Alemdar speelt. De film is afgeleid van de populaire tv-serie Wolvenvallei. Eerder bracht deze saga al speelfilms voort die zich afspeelden in Irak (2006) en Palestina (2011).

Op de Westblaak
De Rotterdamse CDA-fractievoorzitter Sven de Langen is niet blij mee met de vertoning in Pathé De Kuip. Rotterdam kreeg in maart een naschok van de mislukte coup te verwerken, toen de Turkse minister Kaya niet binnen mocht bij het consulaat aan de Westblaak. 'De spanningen in de Turkse gemeenschap zijn groot sinds de couppoging. Er is sprake van intimidatie en bedreigingen. Deze film helpt niet de gemoederen tot bedaren te brengen', vreest hij.

Er wordt volgens De Langen gedaan 'alsof het een actiefilm uit duizenden is, maar dat is niet zo'. De film vertolkt 'overduidelijk' de mening van de Turkse overheid. 'Ik heb hem nog niet gezien, maar de acteurs hebben in interviews stevige politieke uitspraken gedaan tegen Gülen.' Hij wil vertoning van de 'propagandafilm' niet verbieden. Wel praat de gemeenteraad er op zijn initiatief volgende week over in een commissievergadering.

(Tekst gaat verder onder afbeelding).

Meer lezen?

Langverwachte film over 'de terugkeer' van de Krim naar 'het moederland' in première in Rusland
Zelden is er in Rusland zo veel geld in een speelfilm gestoken. Maar 'Krim' vertelt volgens de Russen dan ook het ware verhaal. Met dank aan Poetin. Lees hier het hele artikel. (+)

In Kurtlar Vadisi neemt een Turks dorp het op tegen rebellerende soldaten die onder leiding staan van een oude geestelijke.

'Wat een onzinnig agendapunt', vindt Nourdin el Ouali, fractieleider van oppositiepartij Nida. 'Gaat de raad voortaan boeken en films recenseren? Dat hebben we toch ook niet gedaan met American Sniper? Die Hollywood-film rechtvaardigde martelingen en illegale acties van de VS in Irak.' Het stoort El Ouali vooral dat de raad erover praat in het kader van integratie. 'Orde en veiligheid, mij best. Maar dit is een dieptepunt.'

In zaal 2 van Pathé De Kuip zit donderdagmiddag een handjevol kijkers. De film wordt in totaal vijf keer per dag vertoond. Het script vordert met horten en stoten als de dorpelingen van Yalavuz halverwege de nacht proberen een tank trotseren. Ze zijn slechts gewapend met harken en een dosis vaderlandsliefde.

Gelukkig schiet held Polat Alemdar net op tijd te hulp hij leidt een vierkoppig A-team dat het weerloze dorp beschermt. Intussen staat hij telefonisch in contact met ene Dave, het prototype van de krankzinnige slechterik zoals die zelden ontbreekt in James Bond-films. Dave werkt in opdracht van 'de verheven heerser' én laat zich goed betalen door het internationale bedrijfsleven, dat ook baat zou hebben bij een verscheurd Turkije.

(Tekst gaat verder onder afbeelding).

Leidt de film tot nieuwe spanningen in Rotterdam? Oud-wethouder Hamit Karakus kan het zich slecht voorstellen. 'Je wilt niet weten hoeveel films en series er dagelijks op de Turkse tv zijn over couppogingen of de vijanden van Turkije. Ook Rotterdamse Turken zien dat. Ik zou er relaxed mee omgaan.'

De Turkse gemeenschap in Nederland is sinds zestig jaar 'vrijwel voortdurend getroebleerd geweest', aldus Karakus. 'Ook deze generatie kent helaas onderlinge strijd en hoogoplopende emoties. Zo blijft er geen energie meer over om te bouwen aan de zaken die er werkelijk toe doen.'

Na afloop van de film willen de bezoekers niet reageren. CDA-raadslid Sven de Langen overweegt te gaan kijken, El Ouali Nida gaat niet. 'Afgaande van de trailers op YouTube is het superslecht geacteerd.' Karakus heeft er nog niet over nagedacht. 'Ik weet wel dat de ondertitels meestal slecht zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden