Kan de liegende minister aanblijven?

Uw politieke nieuwsbrief

VVD-minister Zijlstra op het Binnenhof.Beeld anp

Goedemiddag. Kan Halbe Zijlstra aanblijven als minister na zijn leugen over een bezoek aan Poetin? Het is dé vraag die deze week boven het Binnenhof hangt. Morgen moet de VVD'er zich verantwoorden in de Kamer.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De leugen van de minister

'Het is vrij simpel: ik was daar niet bij.' Vandaag kwam bij minister Halbe Zijlstra het hoge woord eruit. Zijn anekdote op een VVD-congres over zijn bezoek aan een datsja (buitenhuis) van Poetin was lariekoek. In 2006 was niet hij, maar iemand anders bij de bijeenkomst met de Russische president aanwezig. Zijlstra leende het verhaal en verzon dat hij er zelf in figureerde. Hij gebruikte de anekdote om zijn VVD-collega's te waarschuwen voor Poetins expansiedrift.

Onzin, gaf hij in de krant van vandaag toe nadat Volkskrant-verslaggever Natalie Righton wekenlang had aangedrongen op een reactie. Hij was nooit in een datsja met Poetin geweest. Hij had het verhaal van een ander gehoord, vond de inhoud belangrijk en had 'om zijn bron te beschermen' de anekdote 'naar mijzelf getrokken'.

Zijlstra's leugen ondergraaft niet alleen zijn eigen positie als minister van Buitenlandse Zaken, maar raakt het hele kabinet (dat juist tegen 'nepnieuws' strijdt). Tot de leugen uitkwam was hij chantabel, nu hij heeft bekend staat zijn geloofwaardigheid ter discussie. Zijn misstap straalt af op de hele regering. Zijlstra is de hoogste vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland. In zijn agenda staat morgen bovendien een reis naar Moskou en een afspraak met de Russische minister Lavrov gepland. Het is de vraag of die reis doorgaat.

De leiders van de vier coalitiepartijen wrongen zich vanochtend in bochten om wat krom is enigszins recht te doen lijken. Zijlstra had weliswaar gelogen, maar tijdens het liegen wel een belangrijk onderwerp aangekaart. Hij had gewaarschuwd voor Poetins ambities om buurlanden te betrekken bij 'Groot-Rusland'. Een serieuze zaak waar de VVD'er terecht aandacht voor had gevraagd, al had hij het op een ogelukkige manier gedaan, zeiden premier Rutte, CDA-leider Buma, D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers. Het sierde hem dat hij de leugen had toegegeven, vonden ze.

Morgen moet blijken of die verdedigingslinie standhoudt in de Kamer. De voltallige oppositie wil een debat met Zijlstra nog voor hij naar Moskou gaat. Regeringspartij CDA steunt dat verzoek. Zijlstra herhaalde vanmiddag voor de camera's dat het 'dom' was om te liegen. 'Ik heb daar veel spijt van.' Of hij nog geloofwaardig door kan, is aan de Kamer. Hij wil niet vooruitlopen op het debat.

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken.Beeld anp

HOON VAN DE DAG
#Halbewaserbij

De amateurknutselaars van Nederland konden vandaag hun lol op. Onder de hashtags #Halbewaserbij en #Halbewaarheden werd de minister gefileerd: Zijlstra op de maan, Zijlstra in de auto met Kennedy, Zijlstra op de achtergrond bij de speech van Martin Luther King, Zijlstra bij de landing op D-Day (zie de foto hiernaast voor het betere Twitter-knutselwerk).

Onder de hashtag #halbewaserbij gaat deze foto rond op Twitter.Beeld twitter

VERDWAALD IN DE TECHNIEK
Senaat sleutelt aan donorwet

De Eerste Kamer doet deze weken precies datgene waarvoor zij is opgericht: wetgeving controleren op praktische uitvoerbaarheid. In het geval van Pia Dijkstra's donorwet neemt de discussie steeds abstractere vormen aan. Haar wetsvoorstel wordt in de senaat al twee weken lang vakkundig uit elkaar geschroefd. In de Tweede Kamer heeft een nipte meerderheid ingestemd met het 'ja, tenzij'-principe. In de Eerste Kamer, waar het onderwerp eveneens een vrije kwestie is, dalen de senatoren steeds verder af in de technische krochten van Dijkstra's voorstel.

Vooral de vraag welke rol nabestaanden spelen bij het nieuwe donorsysteem doet de hersenen kraken. Vijf fracties (PvdA, SP, GroenLinks, 50Plus en de OSF) willen bij 'algemene maatregel van bestuur' regelen dat nabestaanden een vetorecht houden. Het kabinet kan met zo'n amvb praktische details vastleggen zonder dat aanpassing van de wet nodig is. Jurist en voormalig minister Hirsch Ballin trapt op de rem. Volgens hem gaat het voorstel van de vijf fracties te ver om via amvb te regelen, zegt hij tegen verslaggever Gijs Hederscheê. De Eerste Kamer zou Dijkstra's wet moeten terugsturen naar de Tweede Kamer als ze een prominentere plek voor nabestaanden in de wetgeving wil.

Kamerlid Dijkstra is er alles aan gelegen de wet nu door de Eerste Kamer te krijgen. In de Tweede Kamer is de samenstelling sinds maart vorig jaar gewijzigd en zou haar wet het waarschijnlijk niet meer redden. Morgen staat zij weer tegenover de senatoren. Nog steeds blijft ongewis wanneer er wordt gestemd en op hoeveel steun haar voorstel kan rekenen.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra in de Eerste Kamer.Beeld anp

WAT WE ELDERS LAZEN
Nog een VVD'er in opspraak

Tweede Kamerlid Wybren van Haga is al enkele maanden onderwerp van een VVD-integriteitsonderzoek. In december onthuldde het Parool dat de vastgoedondernemer al bijna een jaar lang nieuwe Amsterdamse regelgeving negeerde. De conclusies van de integriteitscommissie laten nog even op zich wachten, maar NRC Handelsblad deed een eigen onderzoek en publiceerde vandaag de verhalen van meerdere van Haga's boze huurders.

De VVD'er had meermaals stevige aanvaringen met de mensen aan wie hij huizen verhuurde. NRC beschrijft dat hij in 2012 een balkon liet slopen omdat hij een pand wilde renoveren. De huurders hadden bezwaar gemaakt, maar hij zette het plan voort. 'Ik lag thuis in bed toen ik plots een hoop kabaal hoorde', vertelt een huurder in de krant. 'De kattenbak was samen met het complete balkon verdwenen.' Volgens Van Haga stond hij in zijn recht en hadden de huurders misbruik gemaakt van hun huurrechten.

Het wachten is op het oordeel van de VVD-integriteitscommissie. Ook voor de coalitie is de uitkomst spannend. Het kabinet steunt op de krapst mogelijke meerderheid van 76 zetels.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

VVD-Kamerlid Wybren van Haga.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden