Kan de euro ook een grote comeback maken?

Niemand wint als de euro verdwijnt.

Beeld de Volkskrant

Bij alle scenario's die economen schetsen over het toekomstige lot van de euro, zit er nooit een waarin de muntunie gewoon intact blijft en zelfs sterker uit de crisis komt.

Ze gaan allemaal uit van het einde van de munt: of door een plotselinge ineenstorting of door een lange lijdensweg van Grexit via Frexit tot Nexit. Misschien komen er, zoals zaterdag in de bijlage Vonk stond, eerst twee verschillende euro's (de noordelijke neuro en zuidelijke zeuro) of komen de nationale valuta terug als parallelmunten.

Al deze scenario's zijn al zeven jaar oud - sinds het moment dat Griekenland in 2010 in problemen kwam - maar geen is bewaarheid. Tot nu toe is de euro weerbarstiger dan iedereen dacht. Of de politieke wil is sterker dan de economische realiteit. Hedgefondsen die in 2010 en 2011 massaal speculeerden tegen de euro, zijn van een koude kermis thuisgekomen.

Het is mogelijk dat de eurozone alsnog onder de druk bezwijkt (bijvoorbeeld als Marine Le Pen president van Frankrijk wordt), maar het is ook mogelijk dat de eurozone een blijvertje is en dat er eerder een land bijkomt dan eruit stapt.

Zo staan de meeste economieën van de eurozonelanden er beter voor dan in 2010. Er is groei, de werkloosheid daalt en de eurozone heeft een handelsoverschot waarop iemand als Trump stikjaloers is. Er zijn problemen (jeugdwerkloosheid, zwakke banken en immigratie), maar die worden niet opgelost door elk land zijn eigen munt terug te geven.

Integendeel, eigenlijk zal iedereen slechter af zijn. Er zal een enorme kapitaalvlucht van Zuid-Europa naar de in ere herstelde gulden en mark komen, waardoor die valuta - net als eerder met de Zwitserse frank is gebeurd - met vele procenten in waarde stijgen. Daardoor prijzen de beide landen zich uit de markt. De Nederlandse export stort in en het Museumkwartier in Amsterdam wordt weer een oase van rust omdat toeristen massaal wegblijven. Door het enorme geldaanbod zal de rente tot grote ergernis van de Boze Witte Man nog verder dalen.

Voor landen als Griekenland en Italië lijkt het misschien wel gunstiger. Die kunnen hun munten fors in waarde laten dalen, waardoor de export en het toerisme stijgen. Maar rijker zullen ze er niet van worden. Integendeel, devaluaties maken de landen armer. Voordat Griekenland toetrad tot de EU, was de ezelkar nog het nationale transportmiddel. Nadat ze lid waren geworden, reden alle Grieken een VW Golf. Als ze eruit treden, komt daar de ezelskar terug. Dat weten ook de populisten van de regerende Syriza, die een Grexit willen vermijden.

De huidige transferunie (de noordelijke landen houden de zuidelijke landen overeind met kredieten die een keer worden kwijtgescholden) is politiek moeilijkste maar economisch meest verstandige scenario.

Als de euro ophoudt, is dat niet het gevolg van de economische realiteit maar van het wegvallen van de politieke wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden