Kan de EU de speculanten dwarszitten?
Hedgefondsen speculeerden op een bankroet van Griekenland. Maar ze moeten bang zijn voor de kleine lettertjes in de polis.
De Amerikaan Michael Burry (40) lijdt aan het syndroom van Asperger. In 2000 richt hij zijn eigen hedgefonds Scion Capital op. Dankzij de autistische aandoening doorziet hij eerder dan anderen dat banken veel te gemakkelijk hypotheken afgeven, zogenoemde subprimes, aan mensen die zich eigenlijk geen eigen woning kunnen permitteren.
Vanaf 2000 gaat hij kredietverzekeringen kopen, zogenoemde credit default swaps (cds), voor het geval de subprimemarkt onderuit gaat. Als dat in 2008 werkelijk gebeurt, kan hij de cds te gelde maken door ze te verkopen aan de schuldeisers van de banken. Met een inleg van een miljoen dollar verdient zijn fonds 800 miljoen.
Burry wordt in Michael Lewis' boek The Big Short geportretteerd als een van de weinigen die de kredietcrisis voorzagen en er een plaats mee verdienden op de Forbes-ranglijst. De cds werden uitgeschreven door onder meer de Amerikaanse verzekeraar AIG, die uiteindelijk alleen met staatshulp kon worden gered.
Als verschillende eurolanden vanaf 2010 problemen krijgen met de aflossing van hun schulden zijn er talloze hedgefondsen die het trucje van Burry willen herhalen. Zij kopen massaal cds op de Griekse staatsschuld en later ook die van Portugal en Ierland, in de overtuiging dat die landen failliet zullen gaan. Van de staatsschuld van 350 miljard euro van Griekenland is inmiddels mogelijk eenderde deel via cds verzekerd.
De speculanten die de cds bezitten, zouden miljarden winst maken als Griekenland bankroet gaat. Hun triomfkreten zouden een schril contrast vormen met de teloorgang van een van de meest ambitieuze Europese projecten, en met de bezuinigingen die de knoflooklanden nu krijgen opgelegd. Terwijl de Europese belastingbetalers hun wonden likken, kunnen zij goede sier maken met hun verworven fortuin.
Dat is onwenselijk. Als er een kwijtschelding van Griekse schulden plaatsvindt, zoals economen onvermijdelijk achten, moet dat worden gedaan zonder de speculanten de kans te geven hun kredietverzekeringen uit te oefenen. Een van die methodes zou zijn de nominale waarde van de obligaties in stand te houden en de looptijd te verlengen. Dat heet herprofilering in plaats van herstructurering. Maar het valt te betwijfelen of dat voldoende is.
Voorlopig is het bankroet van Griekenland even afgewend. De speculanten kunnen nog niet cashen. Die periode zal moeten worden gebruikt om een ingenieuze en juridisch waterdichte methode te vinden om de kleine lettertjes in de cds-polissen te manipuleren.
Het is niet zo erg de speculanten peentjes te laten zweten.
Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl
undefined