Kan David nog op eigen benen staan?

VAN ONZE VERSLAGGEVER MICHIEL KRUIJT

AMSTERDAM - Zakt een van de beroemdste beelden, de David van Michelangelo, door zijn enkels? Vrijdag verschenen er alarmerende berichten in de media. Het 5.500 kilo zware standbeeld, dat jaarlijks door meer dan een miljoen bezoekers wordt bezichtigd in de Galleria dell'Accademia in Florence, zou op 'instorten' staan nadat er haarscheurtjes waren ontdekt in het onderstel van de marmeren reus.

Dat blijkt wel mee te vallen. In het midden van de 19de eeuw werden al barstjes geconstateerd in de creatie van het Italiaanse genie Michelangelo Buonarroti (1475-1564), vooral in het linkerbeen en in de boomstronk die aan het rechterbeen vastzit.

Woensdag maakten de Universiteit van Florence en het Instituut voor Geowetenschappen bekend dat die vermoedelijk zijn ontstaan doordat het beeld langdurig onder een hoek heeft gestaan van ongeveer 5 graden. De wetenschappers hebben 10 centimeter hoge replica's gemaakt van de sculptuur en die onder verschillende hoeken laten ronddraaien in een centrifuge. Door de ontstane schade aan de nepbeeldjes te vergelijken met de scheuren in de echte David kwamen de onderzoekers tot hun conclusie.

Ook die is bepaald niet nieuw. Andere wetenschappers hebben al eerder met rekenmodellen laten zien welk schadelijke effecten verschillende hellingshoeken op het beeld hebben. Al lang is namelijk duidelijk dat David niet precies rechtop stond op de plek waar hij na voltooiing door Michelangelo kwam te staan: bij het Palazzo Vecchio, het robuuste paleis waarin vroeger het bestuur van de republiek Florence zetelde.

Gedurende 469 jaar is het beeld daar aan de elementen blootgesteld geweest. In 1873 werd het, om verdere aantasting in de buitenlucht te voorkomen, naar de Galleria dell'Accademia gebracht. Daar werd het exact recht gezet.

Ook is al lang bekend dat het blok marmer waaruit Michelangelo zijn bijbelse David beeldhouwde, niet van de beste kwaliteit was. Twee andere kunstenaars hadden het al eerder bewerkt, maar waren daarmee gestopt. Michelangelo liet zich door de fragiliteit van het marmer niet weerhouden. Hij hakte uit het blok een 4,16 meter hoge jongeman, die nu al 510 jaar op zijn benen staat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden