Kan Apple de economie redden?

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

'Wat goed is voor General Motors, is goed voor Amerika.' Charlie Wilson, een voormalig president van General Motors, deed deze pompeuze uitspraak in 1955 in een hoorzitting toen hij was benoemd tot minister van Defensie.

In dat jaar bouwde GM zijn vijftigmiljoenste auto en werd het ook het eerste concern dat meer dan 1 miljard dollar (766 miljoen euro) aan de Amerikaanse fiscus had betaald. GM had toen een half miljoen mensen in dienst, maakte 800 miljoen dollar winst en stond met stip nummer 1 in de eerste Fortune 500.

Bestuursvoorzitter Tim Cook van Apple zou zich nu op de borst kunnen slaan: 'Wat goed is voor Apple, is goed voor de VS.' Sinds GM is geen bedrijf meer zo nadrukkelijk tot trekpaard van de Amerikaanse economie uitgeroepen als Apple. Toen Apple vorige week zijn iPhone 5 presenteerde, rekende Merrill Lynch uit dat hierdoor het bbp van de VS met 0,33 procent tot 0,5 procentpunt zou kunnen stijgen. Hoewel de nieuwe iPhone nauwelijks als een technologische doorbraak wordt gezien, werden in het eerste etmaal al twee miljoen stuks verkocht.

Apple zal naar verwachting in het vierde kwartaal minimaal acht miljoen stuks verkopen tegen een gemiddelde prijs van 600 dollar. Ongeveer 200 dollar moet worden uitgegeven aan in het buitenland gekochte componenten, zodat de toegevoegde waarde voor de Amerikaanse economie per stuk 400 dollar zal zijn. Dat is 3,2 miljard dollar in het vierde kwartaal of 12,8 miljard op jaarbasis. Dit is goed voor een stijging van het bbp met 0,33 procent.

Wat een grote auto als de Chevrolet Bel Air moest doen in de jaren vijftig, kan nu worden bewerkstelligd met een product dat iedereen in zijn zak kan steken. Maandag ging de koers van het aandeel Apple door de 700 dollar-grens. De beurswaarde van het concern bedraagt nu meer dan 680 miljard. Apple is daarmee meer waard dan Facebook, Google, Microsoft, Dell en HP samen.

In 1997 was de beurswaarde van Apple net 2,3 miljard. Michael Dell van pc-maker Dell (beurswaarde toen 100 miljoen) sprak de legendarische woorden dat als hij als baas van Apple zou besluiten het bedrijf op te doeken hij het resterende geld aan de aandeelhouders uit te keren. In 2004 was Apple al meer dan 10 miljard dollar waard, in 2009 100 miljard en nu 650 miljard.

Nergens volgen de pieken en dalen echter elkaar zo snel op als in de ict-sector. Dell is nog maar 22 miljard dollar waard. Van de beurswaarde van AOL, ooit ruim 200 miljard dollar, is nog maar 18 miljard over. Sun Microsystems, dat in 1999 op Wall Street 134 miljard dollar waard was, bestaat helemaal niet meer. En General Motors klopte 53 jaar na de uitspraak van Charlie Wilson voor steun aan bij de Amerikaanse overheid. Het was platzak.

Als iemand de reddende engel is dan is het toch de overheid. Of: wat goed is voor Amerika is goed voor Apple.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden