Kamsky schaakt als computer en verliest veertiende WK-partij

Kamsky - Karpov Veertiende matchpartij 1. d2-d4 Pg8-f6 2. c2-c4 e7-e6 3. Pb1-c3 Lf8-b4 4. e2-e3 c7-c5 5. Lf1-d3 Pb8-c6 6....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

AMSTERDAM

Het is gebeurd met Gata Kamsky in de schaaktweekamp om het FIDE-wereldkampioenschap. In Elista werd de Amerikaanse grootmeester in de veertiende partij kansloos weggezet door een van zelfvertrouwen blakende Anatoli Karpov. Met een 9-5 voorsprong heeft Karpov in de resterende zes partijen aan anderhalf punt voldoende om zijn titel te prolongeren.

Kamsky maakte gisteren een dodelijk vermoeide indruk. Het leek haast alsof zijn zetten door een computer werden uitgevoerd. Alleen de voorgeprogrammeerde openingszetten speelde hij naar behoren, daarna kwam niets meer uit zijn vingers. Lusteloos nam hij genoegen met een inferieur eindspel waarin hij geen tegenstand van betekenis bood.

Gata Kamsky zal zonder enige twijfel hebben geleden onder de naweeën van de dertiende tweekamp-partij waarin hij een eindspel met twee pionnen meer niet in zijn voordeel wist te beslissen. Iedere schaker zou na zo'n ervaring uit zijn evenwicht raken en in Kamsky's geval was er een vervelende bijkomstigheid. Weinig verbeeldingskracht is nodig om zich een voorstelling te maken van vader Kamsky's reactie op de tegenslag.

Welk medicijn heeft de meedogenloze coach voorgeschreven? Heeft hij de zweep over het team gelegd en opdracht gegeven om nog harder op de openingen te studeren?

Volgens de weggelopen secondant Fedorowics is in het trainingskamp van Kamsky geen tijd voor ontspanning. Bij vorige matches werd de televisie nog wel eens aangezet of een computerspelletje gespeeld. In Elista is voor dat soort frivoliteiten geen tijd. De hele dag moet worden geschaakt.

Uit het andere kamp is tot nu toe weinig naar buiten gekomen. Uit Karpovs mond is slechts opgetekend dat de organisatie van de tweekamp in Elista zijn verwachtingen overtreft en dat hij ingenomen is met zijn eigen spel.

Over dat laatste kan geen verschil van mening bestaan. Ook Gari Kasparov zou beducht zijn als hij op dit moment een tweekamp tegen Anatoli Karpov zou moeten spelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden