Update

Kampoudste zaak Nicky Verstappen opgegraven

MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft dinsdagochtend in Heibloem het graf geopend van de kampoudste van het zomerkamp waar in 1998 Nicky Verstappen verdween. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft vervolgens van het lichaam van de kampoudste Joos B. DNA-monsters genomen, maakte het OM dinsdag bekend.

Politie-onderzoek in de woning van een in 2007 aangehouden verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. © anp

De toen 11-jarige Nicky werd een dag na zijn verdwijning uit het jeugdkamp vermoord en vermoedelijk verkracht teruggevonden. Justitie wil DNA-sporen van de in 2003 overleden B. vergelijken met sporen die op het stoffelijk overschot van Nicky zijn aangetroffen, aldus een woordvoerster van het OM. De ouders van Nicky hadden bij het OM eerder al aangedrongen op het opgraven van B.

Moeder Bertie Verstappen van Nicky toonde zich dinsdag blij met de opgraving. 'We hebben hier lang op moeten wachten', zei ze. 'Eindelijk!'.

Uitsluiten

Het opgraven en bemonsteren van B. moet volgens het OM uitsluiten dat een twee jaar geleden gevonden DNA-spoor van B. afkomstig is. Onlangs selecteerde justitie 107 mannen voor een grootschalig DNA-onderzoek, dat niets opleverde. B. was één van de 107, en zou zijn benaderd ware hij niet al overleden.

Moeder Verstappen heeft gehoord dat donderdag de uitslag van het onderzoek bekend is. Het OM houdt wat dat betreft een slag om de arm. 'Voor het eind van de week', zei de woordvoerster.

Joos B. was 80 jaar oud, toen de Limburgse jongen van het kamp verdween. De kampoudste werd meerdere keren als getuige gehoord over de zaak. In een recent verschenen boek van Simon Vuyk over de zaak is een hoofdstuk aan de man gewijd.

Brief

In het boek staat onder meer een brief die B. tijdens een van de verhoren aan de recherche heeft overhandigd. Hij bekent daarin dat hij in 1954 is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf voor ontucht met twee jongens. Het zou gaan om twee broertjes, twee leerlingen van de lagere school in Heibloem, waar hij directeur was. B. werd ontslagen als hoofd van de school.

Er gaan volgens het boek meer verhalen over onzedelijk gedrag van de man. De auteur somt een aantal onbeantwoorde vragen over zijn rol bij de verdwijning en de dood van Nicky Verstappen op.

B. overleed in 2003 op 85-jarige leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.