Kampioen

'Bij pech onderweg werden ze keurig geholpen. En dat zijn er heel wat, kan ik je vertellen!' Parlementair verslaggever en voormalig stercolumnist van de Kampioen Frits Wester deed bij Knevel & Van den Brink zijn sollicitatiebrief voor Ombudsman 2018 alvast op de bus, toen de vraag werd gesteld waar alle klagende Marokkanen waren toen Guido van Woerkom nog ANWB-directeur was. Nee, toen ze langs de weg stonden met hun rokende Hyundai Pony hoorde je ze niet.


De afgestofte taximening van corporate Peter Koelewijn-imitator Guido van Woerkom leidde tot een ellenlange file aan meningen. Een racist was het, loopjongen voor de auto-industrie, een VVD'er zelfs. En waarom had niemand het over de denigrerende manier waarop hij over zijn vrouw praat. Nou? Nee hoor, ombudslul. Oh, come on. Wat een gezeur weer. Het was een slip of the tongue. Hij had toch sorry gezegd? Trouwens, het was de schuld van de Kamer. Die had er een potje van gemaakt. Niet gegoogeld, superdom. Hup Guido.


Van Woerkom zelf betreurde de ophef. Hij besloot de eer dan ook aan zichzelf te houden en zijn moeizame benoeming maar gewoon te accepteren. In het RTL Nieuws liet hij de opgekropte emotie de vrije loop. Natuurlijk zou hij zijn echtgenote vanaf nu gewoon bij een naffer de taxi induwen. De chauffeur die zijn vader elke dag naar het dagverblijf moet brengen is nota bene een Marokkaan, en die had tegen zijn moedertje gezegd dat 'Van Woerkom niet zo is'. Hij moest ervan huilen. Nou, dan zal het wel.


Oude oudertjes, Marokkaanse kennis, berouw, en dan ook nog tranen. Tja, dit was het einde van Guidogate. Weg Ombudsmania. Jammer. Prima discriminatierelletjes verzanden nu eenmaal gauw in ongezellige principekwesties. Er wordt een muur van pseudodaders rond de beschuldigde opgetrokken: zeurpieten, de Kamer, de media. Net zolang tot degene die de uitspraak gedaan heeft bijna uit het zicht is en hij er zelf alleen nog maar een dakje van medelijden op hoeft te zetten. De Betrouwbare Ombudsmannetjes hielden het dossier nog eens tegen het licht. Wat zijn excuses waard als je daar geen consequenties aan verbindt? Die Maserati was misschien iets te gek ja, sorry. Stom. En Qatar wordt misschien wat warm inderdaad. Zand erover. Óf Van Woerkom had indertijd gemeend wat hij zei, óf hij wilde slechts de populaire jongen uithangen. Natuurlijk waren anderen verantwoordelijk voor de voordracht van het juridisch lichtgewicht, maar hij had toch zelf kunnen inzien dat hij inmiddels te omstreden was? Nee, erg ombudsmannelijk kwam het allemaal niet op ons over.


Kop op Guido, je bent mooi weggekomen. De verwachtingen zijn laaggespannen, de lat ligt op huppelniveau. Dit kan niet misgaan. Dus droog je tranen en troost je met de gedachte dat sommige koppige, emotionele Kampioenmakers op zijn minst de wereldbeker mee naar huis moeten nemen om van het gezeur af te zijn.


Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:


Met die dreigende handelsboycot zal dat Schaatsalmere in Mekka ook wel niet doorgaan.


Veel plezier van uw nieuwe mening!


Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.


Twitter @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.