Kampioenen Montgomery en Jones opnieuw in opspraak

In de Amerikaanse atletiek komen steeds meer beschuldigingen over vermeend dopinggebruik naar buiten. Tal van toppers zijn in opspraak geraakt; ze hebben al aangekondigd dat hun weg naar de rechter open ligt....

Van onze verslaggever Rolf Bos

In sportief opzicht kende de internationale atletiek de afgelopen week tal van hoogtepunten. In Ostrava liep het Ethiopische fenomeenKenenisa Bekele dinsdagavond naar een magistraal wereldrecord op de 10.000 meter, nadat hij een week eerder in Hengelo al op de halve afstand had toegeslagen. Stacy Dragila bleef met de polsstok maar een paar centimeter onder het wereldrecord.

Maar het sportieve tromgeroffel verstomde onder het nieuwe rumoer dat de nu al maanden voortslepende dopingzaak in de Verenigde Staten ontwikkelde.

Een aantal atleten Kelli White, Kevin Toth is al geschorst, gevreesd moet worden dat de komende tijd opnieuw sporters zullen worden gestraft vanwege het gebruik van dopingmiddelen die sinds kort traceerbaar zijn.

Usada, het nationale antidopingbureau, dat beschikt over liefst dertigduizend documenten met belastend materiaal, in beslag genomen bij de omstreden supplementenleverancier Balco, benaderde deze week atleten van wie het vermoeden bestaat dat zij doping hebben gebruikt.

Het zijn niet de minsten die werden aangeschreven. Michelle Collins, ex-wereldkampioene indoor, en Alvin Harrison, die zilver won op de 400 meter in Sydney, zullen binnen tien dagen op een hoorziting moeten verschijnen.

De brief aan Collins, waarop de New York Times de hand wist te leggen, is liefst twaalf pagina's lang. Collins wordt ervan beschuldigd deel te hebben uitgemaakt van 'een samenzwering' waarbij Balco, coaches en 'elite-atleten' gebruik maakten van dopingsoortenen technieken die niet of moeilijk traceerbaar waren tijdens normale controles.

Niet alleen Collins en Harrison ontvingen belastende brieven. Ook olympisch kampioene estafette Chryste Gaines, dinsdag in Ostrava derde op de 100 meter, mag vrezen voor het verdere verloop van haar carri. Verder ontving de Oekrai¿ense sprintster Zhanna Blok, die traint in de VS, volgens The Washington Post een brief.

Lastig wordt het tevens voor de snelste man op aarde, Tim Montgomery, wereldrecordhouder op de 100 meter (9,78). De partner van Marion Jones en vader van haar kind, wordt ook in een aan hem gericht schrijven beschuldigd van nauwe connecties met Balco. Nooit werd hij positief getest, toch zijn er aanwijzingen dat hij de dopingregels heeft geschonden.

Aangenomen wordt dat ook Marion Jones binnenkort wordt aangeschreven. Vooralsnog kreeg de sprintster alleen nog het verzoek van Usada om opnieuw vragen over haar vermeende connectie met Balco te beantwoorden.

Jones en Montgomery ontkennen natuurlijk ooit doping te hebben gebruikt. Jones, die niet welkom is bij de eerste Golden League-wedstrijd, morgen in het Noorse Bergen, blijft fel van zich afbijten.

Zo was ze enkele dagen zwaar gei¿rriteerd door opmerkingen van IOC-president Rogge, die meende dat de topsprintster zich inlaat met 'verkeerde mensen'. Jones noemde Rogge vanwege die uitspraak 'ignorant', maar ze vergeet dat zij door haar handelen nu eenmaal niet het voordeel van de twijfel heeft.

Ze wimmers getrouwd met kogelstoter C.J. Hunter, die in 2000 viermaal (!) zwaar positief testte op nandrolon. Bovendien werd in de administratie van Balco een op haar naam geschreven cheque (uit 2000) ter waarde van 7500 dollar gevonden.

Hoe nai¿ef of arrogant ('mij maken ze toch niks!') kun je als intelligente topatlete zijn? In 2002 ging ze trainen bij Ben Johnson's coach Charlie Francis en nu leeft ze samen met Montgomery, die ook al niet brandschoon is.

Over een maand, op 9 juli, beginnende Amerikaanse trials, waar het olympisch team wordt samengesteld. De Amerikaanse sportautoriteiten willen voor die datum schoon schip hebben gemaakt.

Het is kort dag. De beschuldigde atleten hebben al aangekondigd dat ze zich, zonder ooit positief te zijn getest, nooit zomaar zullen laten schorsen. Dat kan een lange weg worden door het ingewikkelde Amerikaanse rechtssysteem.

Dat verwacht ook Dick Pound, president van anti-dopingagentschap WADA. De Canadees zei onlangs dat het eerste woord dat een Amerikaanse baby leert, het woord 'mama' is. Daarna volgt, aldus Pound, meteen een hele zin: 'I'll sue you', 'Ik sleep je voor de rechter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden