Kampioen op een halflege beurs

PETER BRUIN

OLDENZAAL - Volleybal: Finale play-offs

Zielsgelukkig deelt Jan Meertens schouderklopjes uit en aait hij de volleybalsters van Weert over hun bol. In de vijfde wedstrijd van de play-offs is Pollux met 3-1 verslagen. De technisch directeur van de nieuwe kampioen is apetrots op zijn meiden die het toch hebben geflinkt, ondanks de financiële perikelen waarmee de club te kampen heeft.

De beslissende strijd om de titel in de bomvolle sporthal Vondersweijde in Oldenzaal is een flauwe afspiegeling van hoe volleybal gespeeld kan worden. Er gaat veel mis. Als Lonneke Sloetjes, de beste aanvalster bij Pollux, keer op keer niet goed in stelling wordt gebracht en zij haar heil zoekt in zinloze acties, is het duel snel beslist (25-16, 14-25, 20-25, 24-26).

Het is ook een confrontatie tussen twee armlastige clubs. Of Pollux de begroting voor volgend seizoen rond kan krijgen is maar de vraag en de financiële situatie bij Weert is op z'n minst zorgelijk.

Drie jaar geleden droomde de toenmalig coach Jean Pierre Staelens van Weert nog over de komst van zijn dochters Kim en Chaïne. De Champions League-trofee was een kwestie van tijd. Het bestuur had gekozen voor een professionele aanpak en er was een structuur neergelegd waarop een ambitieus, solide en solvabel vijfjarenplan ruste.

Inmiddels zijn ze in Weert wakker geschrokken. Sponsors kwamen afspraken niet na, er volgde een faillissement en de club kon pas op het laatste moment aan de competitie deelnemen dankzij een gift van 25 duizend euro die overigens nog steeds niet is ontvangen. Op velerlei manieren is de club, waar de speelsters ondanks alles een dagelijks trainingsprogramma bleven volgen, bezig de financiële gaten te dichten.

Een premie van 3.000 euro na de gewonnen bekerfinale tegen Sneek werd door de Nevobo niet uitgekeerd, maar van de openstaande schuld afgetrokken. De gemeente Weert vraagt dit jaar geen zaalhuur, de technische staf werkt gratis en dankzij donaties is 75 procent van de begroting gedekt.

'Veel mensen zetten zich in voor de club', zegt Meertens. 'Het is riskant er op te rekenen, maar er zijn meer financiële toezeggingen binnen dan vorig jaar.' Daarom zal Weert straks deelnemen aan de Europese competitie. Afgelopen week heeft Meertens met enkele speelsters gesproken, waaronder twee nieuwe, en hen voor volgend seizoen vastgelegd.

Het perspectief van Pollux reikt niet verder dan twee weken. Medio mei wordt bekend of het voortbestaan van de club en het behoud van topvolleybal in Twente wordt gecontinueerd. 'Anders is het gedaan met Pollux en geven we de licentie terug aan de vereniging', zegt voorzitter Freddie Bolink van de stichting Topvolleybal Pollux Twente. 'Het financiële fundament onder de club is stukje voor stukje afgebrokkeld.'

Acht jaar geleden toen de ploeg zich met Kitty Sanders, Caroline Wensink en Alice Blom plaatste voor de Final Four van de Europese Top Teams Cup, bedroeg het budget 300 duizend euro. Nu zou Bolink met tweederde van dat bedrag al tevreden zijn. Het probleem is echter dat daarop nu geen zicht is. 'We hebben bezuinigd waar we konden. Voor volleybal op dit niveau is dit absoluut de ondergrens.'

Hoe het zo ver heeft kunnen komen? 'Met uitzondering van Sliedrecht hebben alle clubs in de eredivisie het moeilijk', weet Bolink. 'De uitstraling van vrouwenvolleybal is nul komma nul. De Nevobo zou zich dat moeten aantrekken, maar doet alsof er niets aan de hand is.'

Dichter bij huis heeft hij te maken met een teleurgestelde hoofdsponsor, Heutink, die ermee stopt. Zijn investeringen hebben niet tot aansprekende resultaten geleid. Andere geldschieters hebben hun aandacht verlegd naar voetbalclubs als FC Twente en Quick '20. De businessclub heeft zichzelf opgeheven omdat het ledental dramatisch was gedaald.

Lokale ondernemers toonden weinig interesse om de volleybaltrots van Twente overeind te houden. Een vertrek uit Oldenzaal lijkt onvermijdelijk. Bolink is in gesprek met twee kandidaten: Almelo, waar een schitterende sporthal lonkt, en Enschede, waar Twente-voorzitter Munsterman de suggestie deed Pollux in een omnivereniging onder te brengen.

Het zijn de laatste mogelijkheden voor een club die nog niet eens zo lang geleden vijf landstitels veroverde en drie keer de beker won.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden