Kampioen 'bonus uitkeren' ziet ervan af

Top Goldman Sachs weigert bonus en ziet inkomen met 99 procent dalen...

amsterdam De wereldkampioen 'bonussen uitkeren’ ziet er dit jaar van af. De zeven topmannen van investeringsbank Goldman Sachs hebben besloten zichzelf over 2008 alleen het basissalaris van 600 duizend dollar (475 duizend euro) te betalen. Vorig jaar kenden ze zichzelf nog recordbonussen toe van ruim 50 miljoen euro per persoon. De inkomensdaling bedraagt dus ruim 99 procent.

De grootste twintig economieën, afgelopen weekeinde bijeen in Washington om over een nieuw financieel stelsel te praten, verklaarden excessieve bankiersbonussen te willen aanpakken. Alom worden de variabele beloningen als een van de crisisoorzaken gezien, omdat ze bankiers hebben aangezet tot onverantwoord gedrag.

Goldman Sachs ging tot de kredietcrisis alom over de tong als Golden Sacks (Gouden Zakken), omdat daar elk jaar de hoogste bonussen werden uitgekeerd, vooral aan de partners. Daarvan zijn er nu 443. Partner worden van Goldman Sachs was als het winnen van de gouden medaille Bonus Verdienen. Bovenop het verhoudingsgewijs bijzonder magere standaardsalaris van 600 duizend dollar, kwam standaard een veelvoud. De miljarden dollars winst werden immers over een betrekkelijk kleine groep verdeeld.

Goldman Sachs is niet de enige bank waarvan de toplieden afzien van hun bonus. Topman Winfried Bischof van de grootste bank ter wereld, Citigroup, zei maandag dat zijn bank het voorbeeld van Goldman overweegt te volgen. Het is onderdeel van een ingrijpend plan om de gevolgen van de kredietcrisis het hoofd te bieden. Citigroup maakte in dat kader bekend 53 duizend arbeidsplaatsen te schrappen. Die komen bovenop de 23 duizend banen die eerder al verloren gingen.

Ook de grootste bank van Europa, het Zwitserse UBS, besloot maandag bonussen voor de directie te bevriezen – en wel voor de komende drie jaar. Aandeelhouders mogen zich voortaan over het salarispakket van topmensen uitspreken. Er was druk van de Zwitserse regering voor nodig om tot die regelingen te komen. De overheid steunt de bank met miljarden euro’s, onder voorwaarde dat de managers afzien van extra’s.

Een maand geleden besloot de topman van Deutsche Bank van zijn bonus van 10 miljoen euro af te zien. ‘Voor de medewerkers die het geld meer nodig hebben dan ik’, zei hij erbij. Van de publieke reactie had Josef Ackermann zich wellicht iets anders voorgesteld. Woedend stelden commentatoren vast dat de wanpresterende Ackermann geen enkele bonus toekwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden