Kamperen in futuristische bol

Waar slapen we?..

Noël van Bemmel

De Nederlandse camping worstelt met een oubollig imago. In reclamefolders staan tenten altijd moederziel alleen langs spiegelende meren, in werkelijkheid krijg je een plek toegewezen tussen toiletgebouw en klimrek. Keurig in het gelid.

Dat gebeurt ook bij camping De Hertshoorn, langs de weg van Garderen naar Putten, maar daar doen ze wel hun best alternatieven te bieden. Zo baarde de camping tien jaar geleden opzien door boomtenten op te hangen van de Rotterdamse ontwerper Dré Wapenaar. Je kunt er ook een trekkershut huren, of een rondrijdende woonwagen.

Wíj gaan voor de drie bolvormige tenten op verhoogde platforms, het zogeheten Artcamp van Wapenaar. Dat had ook een onderzoeksstation op een verre planeet kunnen zijn. Ditmaal bemand door een team met avontuurlijke 8-jarigen. Ruimte genoeg, in de bollen van 5 meter doorsnede en 2,5 meter hoogte.

In de onderste tent, die op de grond staat, bevindt zich de keuken: met een grote aanrecht in het midden en een halfronde eettafel. Naast de ingang staat een koelkast met vier gaspitten erop. De andere bollen zijn slaapkoepels. In het enorme halfronde bed passen twee volwassenen en een roedel kinderen. Door plastic ramen in het plafond kun je naar de sterren kijken. De hoogste bol is vier meter hoog, stalen trappetjes leiden naar een luik in de vloer.

Best luxe, zo’n Artcamp. De parketvloer is hoog en droog, het aanrecht glimt en de bedden zijn comfortabel. Maar het is nog wel kamperen. Je rolt je slaapzak uit , regen klettert op het tentdoek en de kinderen klimmen met zaklantaarns richting toiletgebouw. Ook dat spinneweb in de hoek zou je minder snel accepteren in een bungalow.

De Hertshoorn is een van de twintig Eurotopcampings in Nederland. Een kwalificatie die de ANWB geeft aan campings met goede voorzieningen, activiteiten voor kinderen en die in een interessante omgeving liggen. In dit geval naast het Speulderbos, een van de oudste en mooiste bossen van Nederland. ‘U kunt vanavond na het eten nog zwijnen gaan kijken bij het wildscherm’, zegt het meisje achter de balie. Een goede tip, die zij helaas aan meer bezoekers geeft. In het bos verdringen gezinnen zich achter een soort tuinscherm met spleten erin. Geen dier te bekennen. Doorlopen dus, naar een volgend scherm dieper in het ‘bos van de dansende bomen’. Onder hoge eiken en beuken, met kromme en bochtige stammen, schieten links en rechts zwijnen weg. Na zonsondergang leent een voorbijganger zijn helderheidsversterker, een kijker waarmee je in het donker kunt zien. Geheim: als de laatste dagjesmensen weg zijn, komt het wild massaal tevoorschijn.

In het hoogseizoen werpen wel 500 kinderen zich op de waterspeeltuin van de camping, het springkussen of de kinderboerderij. Sinds kort is er ook een indianenkamp. Voor slecht weer is er een klein overdekt zwembad, een activiteitenruimte met kinderleidsters en een speelzolder boven het restaurant. Met onder meer een kapperszaak, bouwhoek en een minibioscoop.

Tip: verhuur ook helderheidsversterkers voor in het bos.

Noël van Bemmel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden