Kampen Zaïre 'bijna in staat van oorlog'

Het geweld in de vluchtelingenkampen bij de Zaïrese stad Goma is geëscaleerd tot 'vrijwel een staat van oorlog'. Dit heeft de woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie, Ray Wilkinson, gisteren gezegd....

REUTER; AP

Reuter, AP

GOMA

De Amerikaanse missie in Goma trok donderdag de laatste militairen bij het vliegveld terug. Meteen daarop werd de opslagplaats met hulpgoederen die de Amerikanen bewaakten, geplunderd door Zaë> irese militairen. Het incident versterkte de vrees bij de achthonderd buitenlandse hulpverleners dat zij zelfs bij het vliegveld niet meer veilig zijn.

Gisteren vond ook in een vluchtelingenkamp bij het zuidelijker gelegen Bukavu in Zaïre een ernstig incident plaats. Humanitaire hulpverleners werden verdreven uit het Inera-kamp door een menigte met hakmessen en bijlen. De hulpveleners - Spanjaarden van Caritas, Fransen van Artsen zonder Grenzen en Amerikanen van het International Rescue Comity - moesten vluchten. Volgens de woordvoerder van de Unhcr in Bukavu, Kris Janowski, was de aanval van te voren georganiseerd.

In de nacht van woensdag op donderdag klonk in de grote kampen bij Goma zonder ophouden geweervuur. Wilkinson zei dat het nog slechts een kwestie van tijd is voor er slachtoffers vallen onder de hulpverleners. Het Franse Rode Kruis heeft eerder deze week al zijn activiteiten in Goma gestaakt nadat haar medewerkers doodsbedreigingen hadden ontvangen. Zelfs de hulpvluchten zijn uitgesteld.

De Unhcr en andere hulporganisaties maken al langer melding van de toenemende onveiligheid in de kampen. Woensdag was echter voor het eerst een VN-operatie doelwit van een aanval door extremisten. De Unhcr wilde ongeveer driehonderd Hutu-vluchtelingen, wachters van een natuurpark in noordwestRuanda en hun familieleden, repatriëren. Na de aanval schortten de VN alle repatriëringen op.

Soldaten en burgerlijke gezagsdragers van het verdreven Hutubewind voeren nu een schrikbewind in de kampen. Leden van de extremistische Hutu-knokploegen, de Interahamwe, hebben vrij spel. Bovendien zijn bendes gevormd die voedselhulp en medicijnen roven. Dinsdag werden vijf plunderaars door een menigte doodgehakt in het kamp Katale, waar 300 duizend vluchtelingen leven. In totaal verblijven nog 800 duizend Ruandese vluchtelingen in en rond Goma.

Israël maakte gisteren bekend dat het veldhospitaal dat de Israëli's in Goma hadden ingericht voortijdig wordt gesloten. Driekwart van de patiënten bleek inmiddels uit Zaïrezen te bestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden