Kamp Zeist noodopvang cokeslikkers

De vroegere luchtmachtbasis Soesterberg, waar donderdag het Lockerbieproces eindigde, wordt de grote noodgevangenis voor bolletjesslikkers. Er zullen de komende twaalf maanden tussen de zeshonderd en achthonderd drugskoeriers worden ondergebracht, bevestigen bronnen in Den Haag....

De noodwetgeving om drugskoeriers buiten het officiële gevangeniswezen op te sluiten is vorige week voor een jaar ingegaan. De gedetineerden hebben minder rechten dan in een gewone gevangenis en worden met meerdere in een cel geplaatst. Als cipiers worden particuliere beveiligers aangetrokken.

Volgende week wordt begonnen met een korte verbouwing van 'Kamp Zeist', zoals de voormalige Amerikaanse basis wordt genoemd. De Britten hebben de gebouwen op het terrein al voor 32 miljoen euro vertimmerd voor de huisvesting van honderden Schotse rechtbankmedewerkers en agenten. Naar verluidt hebben zij daarvoor een forse financiële tegemoetkoming geëist. Het Lockerbieproces had plaats onder Schotse jurisdictie. Gisteren werd het hoger beroep afgewezen van een veroordeelde Libiër.

Volgende maand kunnen de eerste bolletjesslikkers naar Kamp Zeist worden overgebracht, zeggen betrokkenen. Vanwege de grote toevloed aan bolletjesslikkers op Schiphol maakte justitie de afgelopen weken gebruik van twee leegstaande huizen van bewaring in Amsterdam en Roermond. Die moeten echter in mei ontruimd worden. De ruim driehonderd gedetineerden zullen dan naar Zeist verhuizen.

Minister Korthals van Justitie heeft al een vijfentwintigtal ervaren Britse cipiers geworven die leiding geven aan teams van particuliere beveiligers die de gevangenen in de noodvoorzieningen bewaken. De marechaussee zal het terrein in Zeist beveiligen.

Het is niet zeker of met de noodgevangenis in Zeist kan worden volstaan. Volgens Korthals arriveren op Schiphol duizend drugskoeriers per maand. Slechts een kwart van hen wordt aangehouden. De minister wil dat er geen een meer doorkomt.

Plannen om een leegstaande kazerne in Ossendrecht te gebruiken voor zo'n 350 aangehouden drugskoeriers zijn op de lange baan geschoven. De gemeente Woensdrecht, waaronder Ossendrecht valt, voelt er weinig voor.

Drugskoeriers die de cocaïne in hun maag meesmokkelen worden na hun arrestatie eerst overgebracht naar het voormalige psychiatrisch ziekenhuis Santpoort. Dat heeft vijftig speciale slikkerscellen, waar de arrestanten onder medisch en juridisch toezicht hun ontlasting kwijt kunnen. Het militair hospitaal in Scheveningen beschikt al langer over zulke cellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden