Kamp wil werkloze Polen uitzetten

AMSTERDAM - De roep in enkele grote steden om werkloze Midden- en Oost-Europeanen het land uit te zetten vindt weerklank bij het kabinet.

Henk Kamp Beeld anp
Henk KampBeeld anp

Na alarmkreten van de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA) en het Leger des Heils over wijkoverlast en daklozenproblematiek stelt minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) voor werkloze Oost-Europeanen terug te sturen naar hun land van herkomst.

Verharding
De uitspraken van Kamp wijzen op een verharding in de opstelling van de overheid tegenover arbeidsmigranten uit de Europese Unie. Na een werkbezoek aan de tuinders in het Westland zei Kamp dat hij werkloze Polen, Bulgaren of Roemenen wil aanspreken op hun kansloze toekomstperspectief. 'Als ze niet luisteren of steeds terugkomen, moet je hen uitzetten. Ultiem kan het zo zijn dat je ze ongewenst vreemdeling verklaart.'

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bevestigt dat het kabinet de mogelijkheden wil verruimen om ongewenste Oost-Europeanen uit te zetten. De gedachte is om niet alleen het aanvragen van een uitkering als aanleiding te gebruiken, maar ook een aanmelding bij een daklozeninstelling. Daarmee zouden Oost-Europeanen de EU-regel schenden dat geen onredelijk beroep gedaan mag worden op sociale middelen van een ander land. 'De IND kan met die voorstellen aan de slag', zegt een IND-woordvoerder.

Overgenomen
PVV-Kamerlid Louis Bontes is blij dat Kamp zijn standpunt over het uitzetten van werkloze Polen heeft 'overgenomen'. Bontes: 'De Marokkaanse straatterreur is erger, maar met deze groeiende groep immigranten hebben we er een probleem bij. Natuurlijk heb je ook goede Polen. Maar je kunt niet zeggen: Polen zijn katholiek, daar kun je er zo 2 miljoen van bij hebben.'

Voor de concrete kabinetsplannen is het wachten op een brief die Kamp de Kamer in het vooruitzicht heeft gesteld vóór 1 april. Het onderwerp kwam dinsdag kort aan bod tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei daar 'niets nieuws' te hebben gehoord. In samenspraak met zijn collega's van Binnenlandse Zaken wil Kamp voorstellen doen voor een 'samenhangend pakket van maatregelen' om de toestroom van Oost-Europese arbeidsmigranten 'in goede banen te leiden'.

Behalve het uitzetten van werklozen draait het er dan om arbeidsmigranten te verplichten zich in te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie, zodat zij lokale belastingen gaan betalen. Zo ontstaat beter zicht op de naar schatting 200 duizend Midden- en Oost-Europeanen (MOE-landers) in Nederland.
De nadruk op uitzetting is buitenproportioneel, zegt Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. 'Ik zie het als politieke uitspraken die bedoeld zijn om een andere partij de wind uit de zeilen te nemen. Er is geen empirische grond om dit soort uitspraken te doen.' De sociale problemen zijn een 'bijeffect' van de immigratie, maar vormen volgens hem 'geen prangende kwestie'.

Bijstandsuitkeringen
Eind 2009 ontvingen slechts 44 MOE-landers in Rotterdam een bijstandsuitkering op een totaal van 30 duizend uitkeringstrekkers, zegt Engbersen. 'In het Westland zijn in 2009 twee uitkeringen aangevraagd, en die zijn niet verstrekt.

PvdA-Kamer-lid Hans Spekman plaatst de uitspraken van Kamp in de context van de verkiezingen. 'Veel politici spreken dan in de overtreffende trap.' Spekman is het er wel mee eens dat werkloze Polen naar huis moeten. 'Maar de discussie richt zich nu te veel op repressie. Terwijl er veel Polen zijn die hard werken en worden uitgebuit.'

Ook D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya denkt dat de 'stoere taal' van Kamp verkiezingsretoriek is. 'Laten we niet vergeten dat we veel economisch voordeel hebben van de Europese afspraken over vrij verkeer van werknemers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden