Kamp: versterken huizen Groningen hoogste prioriteit

Het versterken en veiliger maken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen heeft voor het kabinet de hoogste prioriteit. Dit zei minister Kamp van Economische Zaken vandaag tijdens een bezoek aan Groningen.

Redactie
Een huis in Groningen dat versterkt moet worden. Beeld ANP
Een huis in Groningen dat versterkt moet worden.Beeld ANP

'Het is een grootscheepse operatie om de veiligheid en leefbaarheid voor Groningers te verbeteren', zei de minister. 'Dit moet niet alleen zorgvuldig maar ook snel gebeuren, gezien het grote aantal woningen dat nog versterkt moet worden. Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen zien dat er goede voortgang wordt gemaakt. Belangrijk, want alleen dan zullen Groningers ervaren dat hun veiligheid nu echt vooropstaat', aldus Kamp.

Vandaag bleek uit onderzoek dat in het Groningse aardbevingsgebied 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen moeten worden verstevigd. In eerder onderzoek van Kamp was sprake van 90.000 panden die verstevigd moeten worden. Het aantal is nu hoger omdat in dat onderzoek geen hoogbouw, zoals flats, is meegenomen, aldus de onderzoekers.

Binnenkort komt er een nationaal coördinator Groningen die leiding gaat geven aan de operatie om de veiligheid en leefbaarheid in Groningen te verbeteren. Kamp heeft de gaswinning in Groningen begin dit jaar al een stuk verminderd.

In juli neemt hij op basis van nieuw advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen een besluit over de gaswinning van dit jaar. Voor 1 januari wordt besloten of een nieuw systeem van gaswinning mogelijk is en bijdraagt aan de veiligheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden