Kamp: Sociale zekerheid moet helemaal anders

DEN HAAG - De hele sociale zekerheid moet op de schop. Door de vergrijzing dreigen de ziektewet, de werkloosheidswet, de arbeidsongeschiktheidswet en de nabestaandenwet onbetaalbaar te worden. Daarvoor waarschuwt VVD-minister Henk Kamp (Sociale Zaken).

Henk Kamp. Beeld null
Henk Kamp.

'Van de kleinere beroepsbevolking hebben we alleen al voor de zorg voor ouderen 600 duizend mensen nodig. Dus de economie moet draaien op minder werkenden', zegt Kamp. Dat vraagt een totaal nieuwe situatie voor de sociale zekerheid.

Krimp
'We bekijken nu hoe we die zo kunnen moderniseren dat die ook in krimp overeind kan blijven', zegt Kamp. Tal van sociale wetten 'moeten we opnieuw bekijken vanwege de omslag in de beroepsbevolking en de krappere arbeidmarkt'.

Dat staan niet in het regeerakkoord van VVD en CDA en ook niet in het gedoogakkoord met de PVV. Kamp kan dus niet op voorhand rekenen op steun van Geert Wilders. Wel kan hij aankloppen bij de oppositie, zoals het kabinet ook deed bij de politiemissie naar Kunduz.

Pensioenleeftijd
Kamp verwacht ook buiten de PVV om een Kamermeerderheid te vinden voor verhoging van de pensioenleeftijd. Hij hecht grote waarde aan de onderhandelingen met vakbeweging en werkgevers daarover. Als uitgangspunt geldt het akkoord van de sociale partners uit juni 2010. Hoewel de PVV die plannen deels verwerpt, verwacht Kamp geen problemen. Hij voorziet dat ook oppositiepartijen een akkoord steunen.

'Ik reken erop dat als de sociale partners en het kabinet na maanden tot een conclusie komen, er steun in het parlement is. Niet omdat ik zo slim ben, of dat anderen mij wat gunnen. Als er geen beter alternatief is, zal de aanpak steun krijgen.'

Ontslagregels
Kamp oppert verder een herziening van de ontslagregels. Nu wordt bij grootschalig ontslag het personeel ingedeeld in leeftijdsgroepen. Per groep wordt de laatst aangenomen werknemer ontslagen.
Kamp: 'Wie een bedrijf begint, selecteert zelf personeel. Mijn neiging is dat als jouw bedrijf in een dip komt en je moet in omvang terug, je ook zelf mag bepalen met wie je door wilt gaan om te overleven en weer sterk te worden. Laat de markt zijn werk doen.'

Volgens het regeer- en gedoogakkoord blijft het ontslagrecht echter ongemoeid. Kamp: 'Ik geef het als algemene indicatie. Hoe meer je poogt te sturen, hoe slechter het is voor de economie en de werkgelegenheid.'

Lees het hele interview in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden