Kamp: sluiting Valkenburg onafwendbaar

Minister Kamp van Defensie heeft maandag in de eerste ronde van het debat over de bezuinigingen geen duimbreed willen toegeven aan de wensen van de Tweede Kamer....

Kamp moet binnen het Defensiebedrijf de komende jaren voor meer dan 700 miljoen euro bezuinigen en ombuigen. Om dat te bereiken heeft de VVD'er gekozen voor ingrijpende maatregelen. Het gaat daarbij om onder andere de opheffing van de Orion-verkenningstoestellen en sluiting van een aantal militaire bases, zoals het marinevliegkamp Valkenburg, de luchtmachtbasis Twenthe en de legerbasis Seedorf in Duitsland.

Kamp hield de Kamer voor dat hij kiest voor een expeditionair leger dat effectief in het buitenland kan worden ingezet. Vanwege de ingrijpende bezuinigingen is de ruimte om wezensvreemde taken uit te voeren miniem. Defensie kan zich evenmin permitteren faciliteiten aan te houden om werkgelegenheid in stand te houden, stelde Kamp.

De wens van een meerderheid van de Kamer om het vliegkamp Valkenburg nog enige tijd open te houden en na te gaan of de Orions niet samen met Duitsland in de lucht kunnen worden gehouden, wees hij van de hand. Defensie heeft daar geen geld meer voor. Als de Kamer de Orions wil en Valkenburg open wil houden, moet zij zelf maar aangeven waar het geld vandaan moet komen, aldus de bewindsman.

Hetzelfde argument kreeg VVD-woordvoerder Van Baalen te horen, die wilde weten of Seedorf niet toch met Duitse steun kon worden opengehouden. Seedorf past niet meer in de strategie van Kamp en gaat dus dicht evenals de vliegbasis Twenthe.

Maar ook de eis van een ruime meerderheid van de Kamer om af te zien van de aanschaf van lange-afstands Tomahawk-kruisvluchtwapens voor vier hypermoderne LCF-fregatten, legde Kamp naast zich neer. CDA, PvdA, GroenLinks, SP en D66 willen niet dat Nederland een dergelijke nieuwe taakspecialisatie op zich neemt. Maar Kamp vindt dat Nederland ook hier een bijdrage moet leveren aan de tekorten bij de NAVO en de Europese Unie. Ook al betekent dit dat Nederland zich schaart onder de exclusieve groep van grote mogendheden die bij een conflict de eerste klappen kunnen uitdelen.

In het verlengde van de discussie over de bezuinigingen op de marine, wenste Kamp ook niet in te gaan op het voorstel twee extra M-fregatten af te stoten en te vervangen door vier korvetten, die beter uit de voeten kunnen in de kustwateren. Met de M-fregatten behoudt Nederland het vermogen om bij een escalatie van een conflict een hogere versnelling te kiezen, was zijn weerwoord.

Ook de poging van een groot deel van de Kamer om de topstructuur van de krijgsmacht te wijzigen liep spaak. De aansturing van de krijgsmacht 'is de verantwoordelijkheid van Defensie, niet van de Tweede Kamer,' kregen de fractiewoordvoerders te horen.

Zelfs de Kamerbrede wens om de bezuinigingen op de veteranen in te slikken vond geen genade in de ogen van de Defensie-bewindslieden. Volgens staatssecretaris Van der Knaap heeft hij geen keus en moeten de subsidies voor het veteraneninstituut en de militaire tehuizen verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden