Kamp relativeert belang schaliegas voor Nederland

Minister Henk Kamp van Economische Zaken relativeert het mogelijke belang van schaliegas in Nederland. De productie zal naar verwachting hooguit een paar procent bedragen van de huidige conventionele aardgasproductie. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk met Kamp in debat over het onderzoek dat hij naar schaliegas wil laten doen.

DEN HAAG - 'Het schaliegas stroomt veel minder', zegt Kamp in een interview met de Volkskrant. Daarmee tempert hij de hooggespannen verwachtingen die sommige partijen hebben van schaliegas. Met name het Nederlandse bedrijfsleven kijkt met scheve ogen naar de 'industriële renaissance' in de Verenigde Staten, waar energie-intensieve bedrijven goedkoper kunnen werken dankzij de ontginning van schaliegas.


Kamp schat dat er jaarlijks 2 à 4 miljard kubieke meter schaliegas uit de Nederlandse bodem kan worden gewonnen. Dat is hooguit 5 procent van wat er nu uit Slochteren en andere velden wordt gehaald. De opbrengst voor de schatkist zou een paar honderd miljoen euro per jaar bedragen. Aan klassiek aardgas verdiende de overheid in 2011 ruim 12 miljard euro.


Kamp wijst op twee grote verschillen met de winning van conventioneel gas, omdat het schaliegesteente compacter is en het gas dus slechter stroomt. 'Voor schaliegas heb je veel meer putten nodig en dus meer boortorens. Daar heb je in een dichtbevolkt land rekening mee te houden. Daarnaast is de winningstechniek anders, met het mogelijke risico van milieuvervuiling.'


Vorige week luidde het Utrechtse drinkwaterbedrijf Vitens de alarmbel over schaliegaswinning. Bij het boren naar schaliegas zou door drinkwatervoorraden worden geboord. Eerder plaatste Brabant Water al een rijtje ge-eiste voorzorgsmaatregelen op papier.


Aan de andere kant is Kamp ook niet tegen schaliegaswinning. Hij voorziet dat er mogelijk fracties in het gas zitten die toch interessant zijn voor de petrochemische industrie. Bestuurders die hun gemeente bij voorbaat uitroepen tot 'schaliegasvrij' vindt hij voorbarig. 'Ik ben nooit zo onder de indruk als iemand ergens bij voorbaat pertinent nee of ja tegen zegt. Dat overtuigt mij niet.'


Pagina 24-25: Interview minister Kamp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.