Kamp pleit bij Iraakse regering voor hoger niveau politie

Minister Kamp van Defensie heeft woensdag in gesprekken met de Iraakse regering in Bagdad gezegd dat de kwaliteit van de Iraakse politie aanzienlijk moet verbeteren....

ANP

De Nederlandse militairen in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna en minister Kamp zijn zeer ontevreden over de kwaliteit van de Iraakse politie. Zeker 30 procent van het politiepersoneel is ongeschikt. De Nederlanders zijn wel tevreden over het niveau van de Iraakse Nationale Garde, waar ze ook veel mee samenwerken.

Kamp sprak woensdag op de laatste dag van zijn bezoek aan Irak in de hoofdstad Bagdad met een uitgebreide regeringsdelegatie, onder wie premier Allawi, de ministers van Defensie en Nationale Veiligheid en de chef-defensiestaf. Ook sprak hij met de Amerikaanse luitenant-generaal Petraeus, de op een na hoogste Amerikaanse militair in Bagdad.

Kamp zei na afloop van zijn gesprekken dat premier Allawi hem had verzocht om de Nederlandse missie in Irak te verlengen, na de datum van 15 maart. Maar Kamp liet weten dat het Nederlands kabinet daar niets voor voelt en niet op zijn besluit terug zal komen.

Wel wil Kamp de resterende vijf maanden van het verblijf van de ruim 1350 Nederlandse militairen in Irak een eindsprint inzetten. Daarbij moet vooral het niveau van de Iraakse politie in Al Muthanna worden opgekrikt.

Te vaak handelen politieagenten niet in het belang van de openbare orde, maar volgen ze hun stam- of familiebelangen. Ook bij de selectie van agenten speelt de stammencultuur in het zuiden van Irak een grote rol.

Kamp heeft concrete voorstellen voor de verbetering van de politie. Zo wil hij binnenkort een vijftal politiefunctionarissen van het middenkader een spoedcursus in Nederland aanbieden.

Ook kondigde de VVD-minister aan dat Nederland als voorzitter van de Europese Unie tijdens de Europese top op 5 november met concrete plannen zal komen over EU-projecten voor verbetering van de politie, maar ook bij de rechterlijke macht en het openbaar ministerie in Irak.

Premier Balkenende zal daarover in Brussel praten met de overige EU-leiders en met premier Allawi die ook is uitgenodigd voor de top.

Kamp zei woensdag na zijn gesprekken in Bagdad dat hij vindt dat juist landen als Frankrijk en Duitsland, die fel tegen de Amerikaanse invasie in Irak waren en niet meedoen met de internationale troepenmacht in Irak, nu wel binnen de EU een bijdrage moeten gaan leveren aan de wederopbouw van Irak.

Dat kan volgens hem ook binnen de NAVO. Die organisatie gaat zich meer richten op de kwaliteitsslag bij de Iraakse Nationale Garde. De NAVO-trainingsmissie staat nu onder leiding van de Nederlandse generaal-majoor Hilderink.

Nederland zal zowel binnen de EU als binnen de NAVO 'evenredig' meedoen met de Irak-projecten, maar Kamp wil geen grote extra bijdragen.

'Wij hebben straks twintig maanden met steeds 1400 man meegedaan. Dan heb je je bijdrage wel geleverd.' Mogelijk dat de luchtmacht volgend jaar nog wel transportvliegtuigen levert als die nodig zijn voor de missies van EU of NAVO.

De reis naar Bagdad was de afronding van Kamps bezoek aan Irak. Op de terugweg in het vliegtuig naar Koeweit zei Kamp dat 'je objectief moet vaststellen' dat de situatie in Bagdad vergeleken met een jaar geleden onveiliger is geworden.

In de provincie Al Muthanna gaat het volgens Kamp wel duidelijk beter, ondanks nog recente aanslagen in oktober met geïmproviseerde explosieven langs de weg en de grote hinderlaag van 14 augustus waarbij wachtmeester Jeroen Severs omkwam en vijf militairen gewond raakten. 'De Nederlandse militairen hebben de situatie onder controle.'

Kamp toonde zich enthousiast over de 'samenhang' in Irak. Volgens hem hebben lokale shi'itische bestuurders in Al Muthanna vertrouwen in de regering van Allawi en is het een goede zaak dat ook Koerden hoge posten als minister van Defensie en chef-defensiestaf bezetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden