Kamp overweegt verlenging fiscale prikkel gaswinning op zee

Minister Henk Kamp van Economische Zaken overweegt om een belastingvoordeel van 25 procent voor gaswinning op zee te verlengen. De maatregel loopt dit jaar af, maar Kamp wil bedrijven blijven verleiden gas te winnen uit de Noordzeebodem. 'In de transitie naar duurzame energie zijn fossiele brandstoffen de komende jaren van cruciale betekenis', stelt Kamp op de website van zijn ministerie.

Joost de Vries
Minister Henk Kamp tijdens een bezoek aan het booreiland Noble Ronald Hoope in de Noordzee. Beeld anp
Minister Henk Kamp tijdens een bezoek aan het booreiland Noble Ronald Hoope in de Noordzee.Beeld anp

Sinds 2010 biedt de overheid 25 procent belastingaftrek aan bedrijven die investeren in opsporing en winning van gas uit de zeebodem. Kamp wil nog dit jaar beslissen over verlenging van de maatregel. Naast de wortel hanteert hij ook de stok: bedrijven die niet binnen twee jaar starten met de winning, moeten hun vergunning weer inleveren. Ook deze maatregel wordt mogelijk voortgezet.

De minister zet zijn campagne voor Noordzeegas luister bij met een werkbezoek aan een aantal boorplatforms. De promotie van het offshore gas is onderdeel van Kamps zoektocht naar alternatieven voor het Groningse gas. Onder publieke en politieke druk draaide hij dit jaar de Groningse gaskraan een stukje dicht. Werd vorig jaar nog 38 miljard kuub gas gewonnen uit de velden bij Slochteren, dit jaar haalt de NAM maximaal 30 miljard Kuub uit de Groningse grond.

Hij heeft de Tweede Kamer beloofd nog voor het eind van het jaar een nieuwe gasstrategie te presenteren. De Groningse gasbel moet in plaats van eerste energiebron een reserve worden. Het gas uit de zeebodem kan in een deel van de energiebehoefte voorzien. Het TNO berekende dat zo'n 118 miljard kubieke meter gas aanwezig is in de 268 bekende gasvelden onder de Noordzee. Nog eens 165 miljard kuub zou verborgen zitten in nog onontdekte gasvelden. Kamp verwacht dit jaar 1,26 miljard euro op te halen met het Noordzeegas.

Het kan anders

Het was ruim vijftig jaar een succesverhaal, maar nu zal Nederland moeten wennen aan minder gas uit eigen bodem. Welke alternatieven zijn er? Lees hier vier oplossingen voor de teruglopende gaswinning (+).

'Gaswinning voorlopig noodzakelijk'

Het kabinet heeft de ambitie om in 2050 Nederland helemaal op duurzame energie te laten draaien. Windmolenparken op zee moeten over acht jaar stroom leveren aan 5 miljoen huishoudens. Tot die tijd blijft gaswinning noodzakelijk, stelt Kamp. Als de potentie van de Noordzeebodem volledig zou kunnen worden benut, zou Nederland nog zo'n zeven jaar vooruit kunnen. Kamp wil de NAM, Total en andere oliebedrijven stimuleren om gas uit de zeebodem te blijven winnen.

'Een groot deel van de 148 velden waar nu gas wordt gewonnen raakt in de komende jaren uitgeput. Dat betekent dat de bijbehorende infrastructuur ook dreigt te verdwijnen, terwijl deze infrastructuur nodig is voor rendabele winning uit de andere kleine velden', schrijft zijn ministerie.

Maarten van IJcken van de NAM waarschuwt in het AD van dinsdag dat het een stuk duurder is het gas in de Noordzee te winnen dan op land. Voor elk gasveld moet een booreiland worden opgezet en leidingen aangelegd om gas naar de wal te brengen. 'Die kosten maak je bij een groot en een klein veld', stelt Van IJcken.

Nog voor het eind van het jaar presenteert de minister nieuwe maatregelen om winning van gas op zee te stimuleren, laat zijn woordvoerder weten. Dan zal ook blijken of het huidige belastingvoordeel wordt verlengd.

Boorplatform Swift in de haven van Rotterdam. Dit platform werd in mei 2011 naar de Noordzee verplaatst. Beeld anp
Boorplatform Swift in de haven van Rotterdam. Dit platform werd in mei 2011 naar de Noordzee verplaatst.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden