Kamp onder druk: ook PvdA wil gaswinning verminderen

VVD-minister Kamp van Economische Zaken staat onder grote politieke druk om de gaswinning in Groningen terug te schroeven vanwege aardbevingen. Coalitiepartner PvdA wil 'per direct' maatregelen nemen die het mogelijk maken de gaswinning te verminderen.

Ana van Es
Minister Henk Kamp van Economische Zaken Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische ZakenBeeld anp

Daarmee ontstaat een meerderheid in de Tweede Kamer die eist dat Kamp zo snel mogelijk ingrijpt. Sinds afgelopen donderdag vonden in Groningen acht aardbevingen plaats, met een kracht tussen 1,1 en 3,2 op de schaal van Richter. Dit aantal in zo'n korte tijd is 'uitzonderlijk', stelt het KNMI.

De bevingen begonnen enkele uren nadat Kamp in de Kamer zei dat hij de gaswinning nog niet wil terugschroeven. Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn inmiddels 1.500 schademeldingen binnengekomen van gedupeerde bewoners.

Urgentie
'De bevingen van de afgelopen dagen hebben voor ons de urgentie versterkt', zegt het PvdA-Kamerlid Jan Vos. Zijn partij wil dat Kamp maatregelen neemt om de gaswinning over enkele maanden te kunnen reduceren. Door gas op te slaan in ondergrondse reservoirs kan de Groningse gaskraan in geval van nood snel dicht. Ook pleit de PvdA voor ingebruikname van speciale 'stikstofstations'. Door stikstof bij te mengen kan buitenlands gas ook in Nederlandse leidingen worden gebruikt. In Groningen hoeft dan minder gas te worden gewonnen.

Ook CDA, D66, SP, GroenLinks en ChristenUnie vinden dat Kamp meer haast moet maken vanwege het risico op nieuwe en zwaardere bevingen. 'Je zal maar in Groningen wonen', zegt Agnes Mulder (CDA). 'Het hele land heeft de baten, jij de lasten.'

Calamiteit
Mulder pleit voor reductie van de gaswinning met 20 procent. 'Er is sprake van een calamiteit. Ik ben ervan overtuigd dat de export van gas omlaag kan. Kamp moet de contracten met het buitenland goed tegen het licht houden.'

Eind januari maakte het Staatstoezicht op de Mijnen, een gezaghebbende inspectiedienst, bekend dat de aardbevingen in het Groningse gasveld zwaarder kunnen worden dan altijd is aangenomen: tot kracht 5 op de schaal van Richter. Het advies aan minister Kamp luidt om de gaswinning te verminderen voor zover mogelijk. De kans op aardbevingen neemt daarmee af. Kamp ziet dat niet zitten: reductie van de gaswinning kost de staatskas 2,2 miljard euro per jaar.

Vorige week leek de Kamer zijn standpunt te accepteren. Alleen ChristenUnie en GroenLinks waren het toen met Kamp oneens. 'Maar we waren wel erg onder de indruk van het pleidooi van Staatstoezicht voor de Mijnen', zegt CDA'er Mulder. 'Je moet de gaswinning preventief verminderen door extra import en het aanboren van kleine gasvelden', zegt Stientje van Veldhoven (D66). Kamps eigen partij, de VVD, blijft achter hem staan. 'Er is niets veranderd ten opzichte van vorige week, alleen is het ongelukkig dat er steeds aardbevingen zijn', zegt Kamerlid René Leegte.

Onderzoek
Kamp heeft aangekondigd dat hij in december 2013 de resultaten zal presenteren van onderzoek naar de relatie tussen gaswinning en aardbevingen. De PvdA wil dat dit onderzoek in oktober klaar is; het duurt ruim een jaar voordat vermindering van de gaswinning het aantal aardbevingen doet dalen. 'Als we Kamps lijn volgen zijn de onderzoeken pas eind 2013 afgerond en kun je pas in 2014 iets doen aan de bevingskansen voor 2015.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden