Kamp: minder snel vaste baan na tijdelijk contract

Werkgevers hoeven minder snel een vast contract aan te bieden aan beginnende werknemers. Die zullen er aan moeten wennen dat zij jaren op een tijdelijk contract werken en niet automatisch een vaste baan krijgen.

Henk Kamp.Beeld anp

Dit schrijft minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Hij werkt aan een voorstel voor flexibilisering van arbeidscontracten.

Nu is de 'vaste baan' voor onbepaalde tijd nog de norm. Tijdelijke contracten zijn ook mogelijk, maar na drie korte opeenvolgende contracten is het vierde automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Het derde contract kan ook een vaste baan opleveren als de eerste twee samen langer duurden dan drie jaar. Kamp wil dit automatisme schrappen. Na een kort tijdelijk contract kunnen werkgevers straks ook nog een langer tijdelijk contract van een paar jaar aanbieden.

In het regeer- en gedoogakkoord is afgesproken dat het ontslagrecht ongemoeid blijft - een PVV-eis. Het huidige voorstel van Kamp is een andere manier om te flexibiliseren.

Prikkel
Volgens de minister geven contracten voor een paar jaar werkgevers een 'sterkere prikkel' om te investeren in scholing en training. 'Werkgevers investeren meer in werknemers die voor langere duur verbonden zijn aan de onderneming', schrijft Kamp.

Werknemers zullen ook meer aan scholing doen. 'Dit bevordert de duurzame inzetbaarheid van werknemers die daardoor wendbaarder worden op de arbeidsmarkt en zo hun talent over de hele loopbaan optimaal kunnen ontplooien.'

Kamp vindt dat hij werknemers meer zekerheid biedt. 'Een kortdurend contract gevolgd door een langdurig tijdelijk contract, biedt de werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van een jaar.'

Jongeren
Hij kondigt aan dat hij werkgevers en vakbeweging zal raadplegen. De FNV reageert afwijzend. 'Dit is ongewenst en onnodig. Werknemers willen na verloop van tijd zekerheid. Nu worden vooral jongeren met tijdelijke contracten aan het lijntje gehouden. Dat geeft niet alleen onzekerheid op lange termijn maar ook problemen met een hypotheek.' Ondernemerskoepel VNO-NCW zegt juist 'altijd geïnteresseerd te zijn in voorstellen die de flexibiliteit van de arbeidsmarkt vergroten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden