Kamp: links trekt te snel conclusies in Irak-kwestie

Minister Henk Kamp van Defensie vindt dat de linkse oppositie te snel conclusies heeft getrokken over het gedrag van Nederlandse militairen in Irak....

ANP

Kamp verwees in dat verband onder meer naar uitspraken van PvdA-leider Wouter Bos. Die suggereerde vrijdag dat er feiten in de doofpot zijn gestopt. Kamp hekelde die suggestie. Van een doofpot is volgens hem geen sprake. De VVD-bewindsman was zaterdag op verkiezingscampagne, onder meer in Putten.

PvdA, GroenLinks en SP drongen vrijdag aan op een parlementair onderzoek. Het kabinet had op dat moment nog niet gereageerd op de berichten dat Nederlandse militairen in 2003 bij verhoren van gevangenen in Irak over de schreef zijn gegaan.

Kamp bekritiseerde ook de berichtgeving in de media. In een aantal gevallen werd zonder meer gesproken over martelingen, zonder dat dit was gebaseerd op feiten.

Ook zijn partijleider Rutte haalde zaterdag flink uit naar links. Hij noemde het ‘ronduit ongepast’ dat Kamp door de PvdA, SP en GroenLinks onder vuur wordt genomen over de vermeende martelingen door Nederlandse militairen in Irak. Volgens Rutte is het trekken van conclusies voor een onderzoek naar de vermeende martelingen is afgerond ingegeven door electoraal motieven.

Het kabinet kondigde vrijdagavond de instelling aan van een onafhankelijke commissie die de gang van zaken gaat onderzoeken. Het Openbaar Ministerie (OM) was destijds door de marechaussee geïnformeerd over mogelijke misdragingen van Nederlandse militairen. Het OM zag geen aanleiding tot een strafrechtelijk onderzoek, liet een woordvoerder vrijdagavond weten.

Minister Kamp van Defensie betreedt vrijdagochtend het Binnenhof in Den Haag. 'Ik kan nu geen antwoord geven', zei hij voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de ministerraad. 'Ik moet eerst beschikken over de basisfeiten.' (ANP) Beeld
Minister Kamp van Defensie betreedt vrijdagochtend het Binnenhof in Den Haag. 'Ik kan nu geen antwoord geven', zei hij voorafgaand aan de wekelijkse vergadering van de ministerraad. 'Ik moet eerst beschikken over de basisfeiten.' (ANP)
\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden