'Kamp krijgt groen licht voor schaliegasboringen'

Boren naar schaliegas kan zonder grote risico's en het kabinet wil groen licht geven voor geplande proefboringen. Een brief met die strekking ligt vrijdag op tafel bij de ministerraad, bevestigen bronnen donderdag naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.

Henk Kamp Beeld anp

Schaliegas is aardgas dat met een omstreden methode te winnen is uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over trillingen, bodemdaling, gaslekken en drinkwatervervuiling. Gemeenten en burgers zijn bang voor eventuele schade aan de omgeving: overal waar schaliegas in de bodem zit, laaien al bij voorbaat de protesten op. Maar uit het onderzoek, in opdracht van minister Henk Kamp van Economische zaken, blijkt dat de winning geen risico's oplevert.

Milieudefensie is niet te spreken over de uitkomsten van het rapport en zou het 'roekeloos' vinden mocht er overgegaan worden tot boringen. De milieuorganisatie roept de Tweede Kamer dan ook op het verbod op schaliegasboringen te verlengen.

PvdA
Maar in de Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen die zich achter de eerste boringen schaart. In het schaliegasdebat, dat voor het reces plaatsvond, gaf coalitiepartner PvdA aan dat schaliegasboringen alleen mochten plaatsvinden mits deze 'veilig en schoon' zouden geschieden. PvdA-Kamerlid Jan Vos wilde daarvoor het rapport af wachten. Daar blijkt nu uit dat de boringen in ieder geval veilig zijn.

Het partijcongres van de PvdA bepaalde eerder dat de fractie niet mag instemmen met proefboringen naar schaliegas. Partijleider Diederik Samsom heeft gezegd dat hij het besluit opnieuw aan de leden zal voorleggen als de winning schoon en veilig kan.

De ministerraad vergadert aanstaande vrijdag over de uitkomsten van het rapport. Als het kabinet instemt met de winning van schaliegas, dan wordt er begonnen met boren op drie proeflocaties: Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder.

In de Brabantse gemeente Boxtel is met verbazing gereageerd op het uitlekken van de conclusie van het geheime rapport. De burgemeester en de betrokken wethouder hebben donderdagavond twee bewonerscomités bezocht die juist acties aan het voorbereiden waren. Burgemeester Mark Buijs zegt de zorgen van de inwoners te delen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden