Kamp kan pensioenakkoord gaan uitwerken

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) kan voorlopig verder met de uitwerking van het pensioenakkoord dat het kabinet met werkgevers en de vakbeweging heeft gesloten. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hem gisteren daarvoor de ruimte geboden, maar hem ook duidelijk gemaakt het proces kritisch te volgen.

ANP
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken verdedigt vandaag in in de Tweede Kamer het pensioenakkoord. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken verdedigt vandaag in in de Tweede Kamer het pensioenakkoord.Beeld anp

Kamp reageerde positief op een motie voor een zorgvuldige uitwerking van het akkoord, die door CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt met steun van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP was ingediend. De Kamer wil voorkomen dat pensioenfondsen straks te grote beleggingsrisico's gaan nemen en er geen goed pensioen meer overblijft voor jongere generaties.

De VVD-bewindsman benadrukte wel ruimte nodig te hebben om met werkgevers en de vakbeweging de komende maanden onderzoek te doen naar het omzetten van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarbij wordt ook gekeken naar het toezicht en de verdeling van risico's bij het pensioensparen tussen jong en oud. Volgens Kamp moeten pensioenfondsen ook straks als 'een voorzichtige huisvader' opereren.

Verbetering

De minister noemde het akkoord over een hogere pensioenleeftijd, een hogere AOW-uitkering en het accepteren van meer onzekerheden met het aanvullend pensioen ook voor jongeren een verbetering. Door het langer doorwerken, blijft de AOW betaalbaar en door meer ruimte in het beleggingsbeleid kunnen pensioenfondsen volgens hem meer rendement halen. Dat laatste is nodig om pensioenen nog te laten meestijgen met de inflatie en loonontwikkeling, stelde hij.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA is voor deze plannen afhankelijk van de steun van de oppositie. Gedoogpartner PVV wil niet verder gaan dan een verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020 en het pensioenakkoord gaat verder. Door een koppeling aan de stijging van de levensverwachting gaat de pensioenleeftijd in 2025 naar 67 jaar.

Plannen

Kamerlid Roos Vermeij van de grootste oppositiepartij PvdA maakte Kamp duidelijk dat voor haar fractie de positie van ouderen op de arbeidsmarkt van groot belang is. Kamp zei dat hij volgende week met plannen komt voor een meer duurzame inzetbaarheid van personeel. Ook wil hij laten bekijken of het nodig is de verlengde WW-uitkering voor oudere werklozen (IOW) tot na 2020 open te houden als een bruggetje naar hun pensioen als hun kansen op een baan dan nog altijd klein zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden