Kamp: Kabinet moet flexibel met sociaal akkoord omgaan

Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken - VVD) vindt dat er ruimte moet zijn om het sociaal akkoord aan te passen. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

ANP/ Redactie
Minister Henk Kamp van Economische Zaken Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische ZakenBeeld anp

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verklaarde zaterdag dat het sociaal akkoord voor hem niet heilig is en dat aanpassingen mogelijk moeten zijn. Kamp deelt die gedachte, omdat het anders moeilijk zal worden om steun van de oppositie te krijgen. 'Het kabinet kan niet bij voorbaat zeggen: jullie kunnen alleen maar ja of nee zeggen. Dat werkt niet', zegt Kamp. 'Als je iets heilig verklaart en daar niet over wilt spreken, krijg je dus nooit steun.'

De regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft de oppositie nodig omdat ze in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikt. Het kabinet moet dit jaar nog een hele reeks ingrijpende plannen door de Senaat loodsen. Omdat te bereiken kun je volgens Kamp niet 'bij voorbaat zeggen tegen degene waarvan we steun willen hebben 'jullie kunnen alleen maar ja of nee zeggen', dat werkt niet'.

Asscher: sociaal akkoord staat als een huis
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken - PvdA) verklaarde in een reactie op Zijlstra dat het sociaal akkoord 'staat als een huis'. Dat onderschrijft Kamp en hij wil de overeenkomst verdedigen onder moeilijke omstandigheden. Maar volgens hem verwachten de werkgevers en werknemers ook dat het akkoord zal uitmonden in regelgeving die door de Eerste Kamer wordt geaccepteerd. 'En daar hoort enige flexibiliteit op gepaste wijze bij.'

In het voorjaar kwamen kabinet, werkgevers en werknemers het sociaal akkoord overeen. Het resulteerde erin dat onder meer een WW-ingreep werd afgezwakt en de versoepeling van het ontslagrecht werd uitgesteld tot 2016.

FNV, CNV en werkgeversvereniging VNO-NCW houden vast aan het akkoord, verklaarden zij in een reactie op de woorden van Zijlstra. Maar de oppositie dringt aan op aanpassing. Volgens D66 houdt het hervormingen tegen, terwijl het CDA pleit voor een nullijn bij de overheid als het begrotingstekort boven de 3 procent komt.

Vice-premier Lodewijk Asscher. Beeld anp
Vice-premier Lodewijk Asscher.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden