Kamp in beroep om verplicht uitbetalen vakantiedagen na ziekte

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vindt niet dat de Staat vakantiedagen moet uitbetalen aan werknemers die na een periode van ziekte zijn ontslagen en geen kans hadden om verlof op te nemen.

Minister Henk Kamp Beeld null
Minister Henk Kamp

Volgens de kantonrechter in Den Haag is de overheid daartoe verplicht in het geval van een ontslagen werknemer die te weinig vakantiegeld zou hebben meegekregen. Dat kwam omdat een Europese richtlijn in 2006 nog niet goed was verwerkt in Nederlandse wetgeving. Kamp gaat tegen die beslissing in hoger beroep, zo heeft een woordvoerder van de minister vandaag gezegd.

Nederland heeft volgens hem over de Europese richtlijn pas in 2009 helderheid gekregen door een uitspraak van het Europees Hof en is daarna direct aan de slag gegaan om wetgeving aan te passen.

Volgens de Europese richtlijn heeft iedere werknemer jaarlijks recht op vier weken doorbetaalde vakantie. Een periode van ziekte staat opbouw van vakantiedagen niet in de weg. In het Nederlandse Burgerlijk Wetboek stond tot dit jaar echter dat een werknemer na een lange periode van ziekteverzuim alleen vergoeding kreeg uitbetaald voor de vakantiedagen die werden opgebouwd tijdens de laatste zes maanden. Wie dus een jaar ziek was voorafgaand aan ontslag, kreeg niet minimaal twintig 'wettelijke' vakantiedagen uitbetaald, maar slechts tien dagen.

Dit is vooral van belang voor mensen die na twee jaar ziekte werden ontslagen. Zij kregen tien dagen uitbetaald, in plaats van de veertig wettelijke dagen.

Uit een overzicht van uitkeringsinstelling UWV blijkt dat sinds januari 2007 maandelijks gemiddeld vijfhonderd mensen na twee jaar ziekte zijn ontslagen. In totaal gaat het dan om zo'n 30 duizend mensen. Als zij een vergelijkbare claim hebben als de ex-werknemer van het Haagse transportbedrijf dan gaat dat de Staat zo'n 80 miljoen euro kosten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden