Kamp hekelt reactie PvdA op JSF-rapport

Minister Henk Kamp (Defensie) en de PvdA beschuldigen elkaar ervan de feiten te verdraaien over het project van de Joint Strike Fighter (JSF)....

ANP

De bewindsman zei dat tijdens de behandeling van de defensiebegroting voor 2007. Hij hekelde een reactie van de grootste oppositiepartij op het recente rapport van de Algemene Rekenkamer over het nieuwe gevechtsvliegtuig, dat de Amerikanen ontwikkelen. PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans zei zich echter te baseren op de cijfers in dat rapport en meende dat Defensie voortdurend zelf onduidelijkheid creëert over bedragen.

De Rekenkamer meldde vorige week dat het niet duidelijk is wat Nederland kwijt zal zijn aan de JSF. Eerdere ramingen van het ministerie van Defensie uit 1999 kwamen uit op 4,5 miljard euro. Volgens de laatste cijfers zullen de kosten al 14,6 miljard euro bedragen over dertig jaar. De PvdA concludeerde dat Nederland 10 miljard euro over de balk gaat gooien en dat je dat beter in verpleeghuizen kunt stoppen.

Maar volgens Kamp kun je deze cijfers niet zomaar naast elkaar leggen, omdat alleen in het laatste bedrag van 14,6 miljard euro de exploitatiekosten zijn meegeteld (9,1 miljard euro). Daarmee moet de exploitatie betaald worden, waaronder het onderhoud van de toestellen, van de startbanen, de kerosine en alle salarissen gedurende dertig jaar. De minister vindt dat de Rekenkamer appels met peren vergelijkt en de tegenstanders dus ook, zei hij woensdag. Een geïrriteerde Kamp liet zich er niet toe verleiden dat hij twijfel uitsprak over de integriteit van de rekenmeesters.

De SP en GroenLinks, ook tegenstanders van JSF-deelname, wezen Kamp erop dat de Rekenkamer in een toelichting heeft gezegd dat de cijfers wel met elkaar te vergelijken zijn. De twee partijen vinden dat de onduidelijkheid alle reden geeft om het rapport eerst grondig te bespreken voordat het vervolgcontract wordt ondertekend. Kamp is echter niet van plan ‘de zaak op de rem te zetten’. Een Kamermeerderheid heeft al gezegd de ondertekening te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden