Kamp: geen verbod op vervoer Noordpoololie

Het kabinet ziet geen mogelijkheden om te komen tot een verbod op het vervoer van ruwe olie door het Noordpoolgebied. Ook kan Nederland verdergaande exploitatie van olie en gas in dat gebied niet verbieden. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld ANP
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld ANP

Minister Kamp reageert in de brief onder meer op een aangenomen motie van PvdA-Kamerlid Jan Vos om te streven naar een verbod op transport van zware olie door het Noordpoolgebied. Maar dat is volgens Kamp in strijd met het internationale recht op de vrije scheepvaart op volle zee.

Zo'n verbod zou alleen in internationaal verband tot stand kunnen komen. Maar Kamp acht de kans daarop zeer klein. De Kamer had het kabinet in de motie van Vos ook opgeroepen zich in Europees verband in te zetten om de oliewinning op 'open zee' in het Arctisch gebied van de Europese Unie te verbieden. Maar ook daarvoor ziet het kabinet geen mogelijkheden.

Vos heeft een debat aangevraagd over deze negatieve reactie, die is verzonden op de dag dat een Russische olietanker met de eerste lading Noordpoololie afmeerde in Rotterdam. Eerder had Economische Zaken al gezegd dat Nederland schepen met zulke olie niet kan weren, omdat die binnen internationale juridische kaders is gewonnen.

Internationale code
Kamp benadrukt dat Nederland vanwege de grote milieu- en veiligheidsrisico's terughoudend is over de winning van olie en gas in het Noordpoolgebied. Waar dit gebeurt, moeten zeer strenge milieu- en veiligheidsnormen gelden.

Daarom ziet het kabinet veel heil in een internationale verplichte code voor veilige en milieuvriendelijke scheepvaart in de kwetsbare zeeën. De Internationale Maritieme Organisatie ontwikkelt die code. De onderhandelingen erover zijn nog bezig en hebben een goede kans van slagen, aldus Kamp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden