Kamp: geen bijdrage aan doorstart Aldel

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ziet op dit moment geen mogelijkheden bij te dragen aan een doorstart van de failliete aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op een reddingsplan van Groningse ondernemers en de provincie Groningen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het plan biedt volgens Kamp 'op dit moment geen aanknopingspunten' om een doorstart van het bedrijf te bewerkstelligen. Hij wijst er nogmaals op dat de problemen bij Aldel ook niet alleen komen door de hoge energieprijzen. Het bedrijf leed al langer verlies door sterk gedaalde aluminiumprijzen, aldus de minister.

In het reddingsplan vroegen ondernemers uit de regio Eemsdelta en de provincie Groningen Kamp om een subsidie van 40 tot 50 miljoen per jaar om de warmtekrachtcentrale Delesto in het Chemie Park Delfzijl weer op te starten. Delesto zou vervolgens goedkope stroom kunnen leveren waarmee industriebedrijven in de regio, die veel energie gebruiken, beter kunnen concurreren met het buitenland. Aldel zou dan vanaf 2016 gebruik kunnen maken van goedkope stroom die via een nog aan te leggen stroomkabel uit Duitsland binnenkomt.

800 mensen baan kwijt
Maar Kamp kan onvoldoende met het plan uit de voeten. Hij wijst erop dat hij volgens Europese regels over staatssteun niets mag doen dat er toe zou leiden dat bepaalde bedrijven bevoordeeld worden doordat zij goedkopere energie kunnen afnemen dan de in Nederland geldende marktprijs, als die prijs op een niet-marktconforme manier tot stand komt.

Door het faillissement van Aldel verliezen 800 mensen hun baan. Kamp schrijft de Tweede Kamer dat hij bereid blijft serieus te kijken naar voorstellen van de curator voor een doorstart. Hij debatteert vanmiddag met de Kamer over Aldel.

PvdA
Kamp moet op zo kort mogelijke termijn gaan praten met ondernemers en politici uit Groningen over het reddingsplan voor de failliete aluminiumsmelter Aldel. De PvdA vraagt dat van de VVD-minister in een Kamerdebat. Kamp had even daarvoor de Kamer laten weten dat hij geen aanknopingspunten ziet in het reddingsplan dat is opgesteld door ondernemers en politici uit Groningen. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken neemt daar geen genoegen mee. Hij wil dat Kamp 'elk muizengaatje' gaat benutten om alsnog een succes van het plan te maken. 'Dit is de laatste strohalm. Als we niks doen, is het einde verhaal.'

Van Dekken zei wel dat Kamp bij de redding niet zo maar het geld over de balk mag gooien. Maar praten met betrokkenen in het noorden moet hij wel. Andere Kamerleden trokken de oprechtheid van de PvdA in twijfel. 'U speelt met uw Gronings accent de sympathiekaart, maar vertel het eerlijke verhaal', wierp PVV-Kamerlid Reinette Klever Van Dekken voor de voeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden