Kamp en Bos werken aan coalitie

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Alle seinen staan op groen voor een coalitie van VVD en PvdA. Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) gaan vanaf vrijdag als informateurs aan de slag om een kabinet van liberalen (41 zetels) en sociaal-democraten (38) in de steigers te zetten. Morgen (donderdag) besluit de Tweede Kamer in een debat over hun definitieve benoeming.

Zowel VVD-leider Mark Rutte als PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom hebben verkenner Kamp gezegd dat zij streven naar een regeerakkoord op hoofdlijnen, dat door hun ministersploeg verder zal worden uitgewerkt. Dat houdt in dat er straks ruimte is voor de overige partijen in de Tweede Kamer om invloed uit te oefenen.

Rutte investeerde openlijk in de op handen zijnde samenwerking door Samsom te prijzen. 'Ik denk dat Samsom een man is met wie ik zaken kan doen en ik denk dat dat wederzijds is.' Ook zei hij een 'buiging' te maken voor Samsoms verkiezingswinst.

Samsom liet in zijn commentaar op de Troonrede blijken dat het hem menens is: 'Deze Troonrede is een opdracht aan de politiek om zo snel mogelijk tot een stabiel kabinet te komen.'

Kamp bracht dinsdagmiddag zijn eindverslag uit bij Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Op grond van zijn gesprekken met alle partijen adviseert hij 'op zo kort mogelijke termijn de mogelijkheid te onderzoeken van een stabiel kabinet uit VVD en PvdA, de grootste partijen en de grootste winnaars'. Hij verklaarde dat hij en voormalig PvdA-leider Bos daarvoor beschikbaar zijn.

Voor SP, CDA en D66 is voorlopig geen rol weggelegd in de formatie.

pagina 2 Formatie in stroomversnelling

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden