Kamp biedt Groningers excuses aan

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken heeft namens het kabinet zijn excuses aangeboden aan de inwoners van Groningen. 'Het spijt mij zeer dat er onvoldoende aandacht is geweest voor de veiligheidsbelangen van de mensen', zei Kamp vanavond tegen RTV Noord.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische ZakenBeeld anp

Kamp reageerde met zijn uitspraken op het kritische rapport van de Onderzoekraad voor Veiligheid, dat twee weken geleden verscheen. Daarin wordt geconcludeerd dat de overheid en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) jarenlang enkel oog hadden voor het economisch profijt van het Gronings gas. Risico's werden terzijde geschoven, terwijl al sinds 1993 duidelijk was dat gaswinning tot aardbevingen leidt. Die houding veranderde pas na de zware aardbeving bij Huizinge in 2012, met 3,6 op de schaal van Richter.

Volgens Kamp is het kabinet zich er inmiddels van bewust dat mensen in Groningen iedere dag worden geconfronteerd met aardbevingsellende als gevolg van de gaswinning. 'Wat zich afspeelt in Groningen raakt mij diep', zei Kamp. Volgens hem staat veiligheid nu wel voorop. 'Ik voel mij er verantwoordelijk voor de maatregelen te nemen die genomen moeten worden.'

Stap in de goede richting

De Groningse gedeputeerde William Moorlag (PvdA) noemt de excuses van Kamp een stap in de goede richting. 'Maar er is veel meer nodig om het vertrouwen in Groningen te herstellen. Het belangrijkste is dat de gaskraan verder dicht moet.' De Groninger Bodem Beweging sluit zich daarbij aan. 'Heel fijn zo'n excuus, maar hij moet met daden komen.'

Ondanks de bevindingen van de Onderzoeksraad is Kamp dat voorlopig niet van plan. Eerder bepaalde de minister dat er in de eerste helft van dit jaar maximaal 16,5 miljard kuub gas gewonnen mag worden door de NAM, met een maximum van 39,4 miljard voor het heel 2015. Dat is iets minder dan de voorgenomen 42,5 miljard kuub, maar voor de Groningers nog steeds te veel.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp Beeld anp
Minister van Economische Zaken Henk KampBeeld anp

Debat

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de bevindingen van de Onderzoeksraad. Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid riep bij het verschijnen van het rapport betrokken partijen op excuses te maken en te erkennen dat er in het verleden fouten zijn gemaakt.

Anders dan het kabinet heeft de NAM vooralsnog geen gehoor gegeven aan die oproep. 'Natuurlijk kun je je bij het verschijnen van een rapport als dit afvragen of je destijds dingen anders had kunnen doen met de kennis van nu. Dat blijft lastig, maar nu kijken we vooruit', zei NAM-directeur Gerald Schotman in een reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden