Kamp bezorgd over Uruzgan

Minister Henk Kamp (Defensie) deelt de zorgen van veel Tweede-Kamerleden over de situatie in de Afghaanse provincie Uruzgan, waar vanaf deze zomer 1400 Nederlandse militairen gelegerd worden....

ANP

Volgens Kamp is er sprake van een combinatie van factoren die de situatie in Uruzgan ‘moeilijk’ maakt. ‘Er is een falende overheid, er zijn criminelen, we zitten in de overgang van twee militaire operaties en de Taliban proberen een factor van betekenis te blijven in hun homeland', aldus Kamp.

Premier Jan Peter Balkenende zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat het kabinet de missie naar Uruzgan nog steeds uitvoerbaar acht, ondanks de verslechterde situatie. Volgens hem onderstreept het optreden van de Taliban ‘juist de noodzaak’ van de missie-Uruzgan. ‘Onze militairen kunnen robuust optreden en zullen niet terugschrikken voor geweld als daartoe aanleiding is.’ Als het nodig zou zijn, worden er extra troepen gestuurd, aldus de premier.

Donderdag nog werden Nederlandse commando's op verkenning in het gebied hevig beschoten. Met hulp van schietende Nederlandse Apache-gevechtshelikopters joegen ze hun aanvallers, waarschijnlijk Talibanstrijders, op de vlucht. Nederlands hoogste militair, generaal Berlijn, zei dat het lente-offensief van de Taliban heftiger is dan verwacht.

Kamp zei vrijdag na de wekelijkse ministerraad dat er geen noodzaak is om het oorlogsrecht voor de Nederlandse militairen in Uruzgan van toepassing te verklaren. Eerder deed hij dat wel bij de missie van commando's in de regio Kandahar. Maar dat was een ‘vechtmissie’ onder de paraplu van de Operatie Enduring Freedom, terwijl Uruzgan een wederopbouwmissie wordt onder mandaat van de internationale troepenmacht ISAF.

Bovendien dreigt er volgens Kamp geen onduidelijkheid meer over de rechtspositie van Nederlandse militairen, zoals bij de operatie in Kandahar dreigde, voordat Kamp het oorlogsrecht van toepassing verklaarde.

Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) is ‘niet geschrokken’ door het oplaaien van het geweld in Uruzgan de laatste weken. Volgens hem zijn de Amerikaanse militairen de afgelopen tijd ‘stevig tekeer gegaan’ in het gebied en was dat ook nodig. Volgens Bot hebben de stamoudsten in de regio tijdens zijn bezoek aan Afghanistan geklaagd over het Amerikaanse optreden waarbij veel burgerslachtoffers zouden zijn gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden