Kamp arriveert met gasbesluit in Loppersum

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is gearriveerd in het Groningse Loppersum. Hij presenteert daar om 16.30 uur in het gemeentehuis het besluit van het kabinet om minder gas te boren en de gedupeerde Groningers te compenseren. Ook de commissaris van de koning, de burgemeester van Loppersum en de directeur van de NAM zullen aanwezig zijn.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken in het Groningse Loppersum Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken in het Groningse LoppersumBeeld anp

Het kabinet heeft vanochtend in de ministerraad een besluit genomen over verminderen van de gaswinning in Groningen. De details worden pas vanmiddag bekend, maar bronnen rond het Binnenhof meldden gisteren al dat het kabinet de gaswinning wil maximeren op 42,5 miljard kuub per jaar. Vorig jaar werd nog 54 miljard kuub gewonnen. Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan leidt tot ongeveer 700 miljoen euro minder inkomsten voor de schatkist. Het is ook de bedoeling dat er 140 miljoen euro beschikbaar komt voor compensatie aan de gedupeerden van aardschokken en het stimuleren van de werkgelegenheid in het gebied.

Loppersum heeft vanochtend voorbereidingen getroffen voor de komst van Kamp. In de Groningse plaats, die midden in het aardbevingsgebied ligt, is politie aanwezig en zijn hekken geplaatst om actievoerders op afstand te houden. Een deel van de Molenweg, waaraan het gemeentehuis ligt, is afgezet.

De politie laat weten klaar te zijn voor de mogelijke komst van de minister. 'We willen escalatie voorkomen', zegt een woordvoerder. Over hoeveel politiemensen er op de been zijn, doet de politie geen uitspraken. Ook wil de woordvoerder niet zeggen of er bij het hoofdgebouw van de NAM in Assen een extra oogje in het zeil wordt gehouden.

Minister Kamp arriveert bij de ministerraad. Beeld anp
Minister Kamp arriveert bij de ministerraad.Beeld anp

Actiegroep heeft ludieke actie voorbereid
Ongeveer 30 tractors hebben vanmiddag de toegangswegen tot het gemeentehuis van Loppersum geblokkeerd. 'Kamp kan straks geen kant meer op,' zegt een van de chauffeurs, verwijzend naar de minister die op dat moment in het gemeentehuis de lokale bestuurders bijpraat.

Voor de deur van het gebouw staan zo'n 100 actievoerders. 'Kom naar buiten als je durft', roept een aantal. Achter het gemeentehuis staan vier ME-busjes paraat.

Actievoerder John Lanting kondigde eerder op de dag 'ludieke acties' aan. Actiegroep Schokkend Groningen is niet onder de indruk van het nieuws dat gisteravond naar buiten kwam. De beperking van de gaswinning op 42,5 miljard kuub per jaar en een compensatiefonds van 140 miljoen euro noemt Lanting 'drie keer helemaal niks'. Als Kamp deze plannen vandaag bevestigt, gaat Schokkend Groningen door met actievoeren. Lanting heeft een actie voorbereid die 'het wereldnieuws gaat halen'. Hij wilde niet zeggen wat de stunt zal inhouden en wanneer deze moet plaatsvinden.

Lanting werd vorig weekend gearresteerd nadat hij het terrein van de gaswinninglocatie van de NAM bij 't Zandt op was gegaan nadat hij een hek had doorgeknipt.

Minister Kamp bezoekt Groningen, 3 juli 2013. Beeld ANP
Minister Kamp bezoekt Groningen, 3 juli 2013.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden