Kamminga wil debat over lastenverlichting voor grote bedrijven

Grote winstgevende bedrijven saneren massaal op kosten van de gemeenschap en belemmeren op die manier de banengroei in het midden- en kleinbedrijf....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Kamminga gebruikte gisteren een persconferentie van zijn MKB-Nederland (gevormd uit KNOV en NCOV) om fel uit te halen naar grote winstgevende bedrijven. 'Uit maatschappelijk oogpunt is het hoogst ongelukkig dat een bank die twee miljard gulden winst maakt, tegelijk vijfduizend banen schrapt. Het wordt tijd dat dit element een rol gaat spelen in de discussie over de lastenverlichting', aldus Kamminga.

De MKB'er haakt daarmee aan bij uitlatingen van de PvdA'ers Rottenberg en Wallage. Die uitten al eerder hun twijfels over de toegezegde lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Wallage vindt dat de lastenverlichting niet moet doorgaan als het bedrijfsleven geen banen schept.

Rottenberg deed er dit weekeinde nog een schepje bovenop. Hij wees op het verwachte verlies van tienduizend banen bij de banken en de aangekondigde sanering bij Fokker en stelde dat de politiek zich moet herbezinnen op de lastenverlichting. Als de banengroei uitblijft, moet het geld niet naar het totale bedrijfsleven, maar naar beginnende ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, zei Rottenberg.

Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat het midden- en kleinbedrijf, op dit moment goed voor 2,2 miljoen arbeidsplaatsen, verwacht in 1995 ruim zestigduizend nieuwe banen te scheppen. Maar volgens Kamminga van MKB-Nederland kunnen dat er veel meer worden als de grote bedrijven niet zo hard saneren, want de kleine bedrijven draaien op voor de uitkeringen van de weggesaneerde werknemers van het grootbedrijf. 'Het midden- en kleinbedrijf haalt mensen uit de uitkering, het grootbedrijf stopt ze er in.'

Volgens MKB-Nederland blijft de WIG, het verschil tussen bruto- en nettoloon in Nederland mede door het saneringsgedrag van winstgevende bedrijven veel te hoog. 'Een werknemer op minimumniveau kost een werkgever 36 duizend gulden, terwijl de werknemer maar 18 duizend netto overhoudt.' Als aan die scheve verhouding iets verandert, zal dat de groei van de werkgelegenheid in het midden- en kleinbedrijf ten goede komen, zegt Kamminga.

De werkgeversvoorzitter constateert dat de grote bedrijven als gevolg van alle saneringen een steeds flexibeler organisatie krijgen, terwijl het MKB juist steeds vaker personeel in vaste dienst neemt. 'Dat kan zo niet onbeperkt blijven doorgaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.