Kamikazekomiek

Andy Kaufman (1949-1984) was een kamikazekomiek. Hij wilde niet grappig zijn, maar was er enkel op uit dingen in de soep te laten lopen, de toeschouwer op het verkeerde been te zetten en te ontregelen. Hij las urenlang voor uit The Great Gatsby, deed beroerde imitaties, zong stomme liedjes, liet een oud omaatje op het podium een hartaanval faken en creëerde diverse vervelende alter ego's. Milos Forman, de Tsjechische Amerikaan met een zwak voor briljante gekken (eerder regisseerde hij One Flew over the Cuckoo's Nest, Amadeus en The People vs. Larry Flynt) houdt in zijn film over Kaufman het raadsel intact. Man on the Moon volgt hem van zijn debuut bij Saturday Night Live tot aan zijn dood op 35-jarige leeftijd. De komiek die zichzelf geen komiek noemde, sterk gespeeld door een relatief serieuze (zeker anno 1999) Jim Carrey, weet vooral te ontroeren.


Arte, 23.35-01.35 uur.


Gooische vrouwen

(Will Koopman, 2011) De encore van de gelijknamige, razend populaire tv-serie groeide uit tot hét bioscoopsucces van 2011. De film is een overvolle warboel waarin talloze verhaallijntjes om voorrang vechten. De dames maken zelfs een uitstapje naar het buitenland, verplicht nummer in de filmversie van een tv-serie. Wat de serie zo populair maakte, de (zelf)spottende blik waar vooral bedenkster Linda de Mol patent op heeft, ontbreekt ook hier niet. Er valt te lachen om 'snoetenpoetsertjes' en meisjes die Tiger Lily heten. Het laat bovendien zien dat datgene waar wij de Gooise happy few om benijden, belachelijk is. Dat past dan weer uitstekend bij de doe-maar-gewoon-mentaliteit van de rest van Nederland.


RTL 4, 20.30-22.40 uur.


About Last Night...

(Edward Zwick, 1986) Sexual Perversity in Chicago heet het toneelstuk van David Mamet waarop dit amusante drama is gebaseerd. De bedoeling was dat de verfilming ook zo zou heten, maar zoveel Amerikaanse kranten en televisiestations weigerden advertenties dat de producenten kozen voor een bravere titel. About Last Night... is verder een trouwe bewerking van het stuk, waarin twintigers Rob Lowe en Demi Moore verliefd zijn, maar zich niet kunnen binden. Als eerste, voorlopige stap op weg naar samenwonen kost het Lowe al moeite om Moore een van zijn bureauladen in bruikleen te geven. De relatie wordt nog ingewikkelder omdat de beste vriendin van Moore en de beste vriend van Lowe elkaar niet kunnen uitstaan.


RTL 8, 20.30-22.45 uur.


The Matrix Reloaded

(Andy en Larry Wachowski, 2003) De samen regisserende Wachowski's (broers zijn het niet meer, sinds Larry zich liet omdopen tot Lana) laten zich graag voorstaan op hun diepzinnigheid, maar voor het tweede deel in de Matrix-serie was hun filosofie simpel: meer van hetzelfde. Veel meer. Opnieuw moet Neo, de door Keanu Reeves gespeelde verlosser van de mensheid, de strijd aangaan met machines, maar zijn actiescènes zijn langer en spectaculairder en tegenstander Agent Smith heeft zichzelf vermenigvuldigd. Er worden langere pretentieuze gesprekken over de relatie tussen mens en technologie gevoerd en Neo komt meer bizarre personages tegen, onder wie de in het Frans vloekende schurk Merovingian. Dit resulteerde in een film waarin de balans volledig zoek is, maar die desondanks fascineert als boeiende miskleun.


Veronica, 20.30-23.10 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden