Kamikaze-actie helpt Djokovic langs Federer

Eén punt kan een carrière maken of breken. Eén verwoestende forehand kan zelfs de beste tennisser aller tijden doen verschrompelen tot een beklagenswaardige verliezer. Roger Federer had nog één goede service nodig om uitzicht te behouden op zijn eerste grandslamtitel sinds februari 2010. Maar na het verbluffende antwoord van Novak Djokovic verliet de 30-jarige Zwitser de US Open als een gebroken man die zijn eigen schaduw najaagt.

AMSTERDAM - De apotheose van het majestueuze gevecht tussen Federer en Djokovic illustreerde niet alleen de nieuwe hiërarchie in het mannentennis. Alleen de handtekening onder een nieuw meesterwerk ontbrak, maar Federer verkrampte op een cruciaal moment in zijn loopbaan. En zo werd de halve finale van de US Open tevens een botsing van karakters, waarbij Federer zich als fijnbesnaarde aristocraat opnieuw verkeek op de straatvechtersmentaliteit van Djokovic.

De partij was al diverse keren gekanteld, toen Federer in de vijfde set op 5-3, 40-15 twee matchpoints forceerde. Het traditioneel luidruchtige publiek in het Arthur Ashe Stadium had massaal de kant gekozen van de uitdager van de nummer-1 van de wereld. De camera's registreerden feilloos de gemoedstoestand van de spelers. Hier werd meer dan een finaleplaats beslist, met dit punt werd de pikorde bepaald.

Deed Federer nog mee voor de hoofdprijzen of hebben Djokovic en titelverdediger Rafael Nadal, die nummer-4 Andy Murray in vier sets (6-4, 6-2, 3-6, 6-2) versloeg, zich definitief afgescheiden van de rest? Federer, ingetogen als altijd maar tevens gespannen, twijfelde over de strategie. Djokovic uitte zijn frustraties en leek zich te hebben verzoend met zijn tweede nederlaag dit jaar tegen Federer.

De 24-jarige Serviër acteerde de speler in het casino die na zware verliezen nog één gokje waagt. Met zijn ogen dicht smeet hij al zijn fiches op één nummer dat verlossing moest brengen. Federer leek bijna beledigd door die kamikazetactiek. Zo behoort het spel in zijn ethiek niet te worden gespeeld. Bedachtzaam, intuïtief, als een schaker die hoffelijk zijn laatste optie overweegt, had Federer Het Punt willen spelen.

Hij had beter moeten weten. Djokovic herinnerde zich net op tijd waar hij de reddingsboei moest vinden. Op identieke wijze had hij zich vorig jaar in de halve eindstrijd van de US Open weten te bevrijden uit de houdgreep van Federer. Alles of niets, de bal zo hard mogelijk terugslaan en bidden dat de jackpot valt. Ook nu leek 'Nole' de opslag te retourneren met een lasergun en wederom trapte hij Federer op zijn hart.

Djokovic noemde zijn wederopstanding na een 2-0 achterstand in sets (6-7, 4-6, 6-3, 6-2, 7-5) de mooiste zege van dit jaar. Na de curieuze tiebreak in de eerste set reed de 'Fed Express' met hoge snelheid door de tweede reeks, waarna Djokovic zich vorstelijk herstelde. Maar Het Punt bepaalde uiteindelijk de uitslag. Het onbegrip droop er bij Federer vanaf.

'Of die forehand van Djokovic met vertrouwen te maken heeft? Laat me niet lachen! Djokovic lag er mentaal al uit. Ik ben een speler die gelooft in de theorie dat hard werken beloond wordt. Het is de les uit mijn jeugd, toen ik dat te weinig deed. Voor mij is het dus moeilijk te begrijpen hoe je zo'n bal kunt slaan op matchpoint. Misschien doet Djokovic het al twintig jaar zo en is het voor hem normaal.'

Hoe kon hij zich zo vergissen in zijn tegenstander? Handig en een tikje provocerend gebruikte Djokovic de euforie in het Arthur Ashe Stadium in zijn voordeel. Glimlachend excuseerde hij zich na zijn fantastische return. Sorry dat ik jullie feestje met Federer verstoor, leek Djokovic te willen zeggen. Een punt later was hij terug in de wedstrijd, waarna Federer zichzelf met een dubbele fout dodelijk verwondde. 'Ik kan alleen mezelf de schuld geven. Ik kon het niet afmaken.'

Als een held was hij door zijn Amerikaanse fans verwelkomd voor het laatste bedrijf en juist in die ode school de tragiek. Federer wordt niet langer gekoesterd als de magiër die zijn sport ontstegen is, maar als de kwetsbare kampioen voor wie winnen niet langer vanzelfsprekend is. Zichtbaar geïrriteerd pareerde Federer de voorspelbare vragen over zijn huidige status. Maar de feiten liegen niet.

Hij won dit jaar slechts één toernooi in Doha. Federer is de num- mer-3, achter Djokovic en Nadal die elkaar op Flushing Meadows voor de zesde keer dit seizoen treffen in een finale. Een zesde nederlaag dreigt vandaag als hij geen antwoord weet te vinden op het spel van Djokovic, beaamde Nadal.

De 25-jarige Spanjaard rolde na Roddick in de kwartfinales ook Murray op. 'Als je mij beoordeelt op de grandslamtoernooien heb ik een afschuwelijke loopbaan', zei de 24-jarige Schot. 'Maar ik heb gelukkig nog wat jaartjes te gaan.' Zoveel tijd heeft Federer niet meer om te bewijzen dat hij meer is dan een icoon met een schitterend verleden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden