Kamervoorzitter Van Miltenburg stapt op na vernietigen brief klokkenluider

Anouchka van Miltenburg is per direct opgestapt als Kamervoorzitter. Ze is na Ivo Opstelten en Fred Teeven de derde VVD'er die struikelt over de zogenoemde Teevendeal met drugscrimineel Cees H..

Anouchka van Miltenburg tijdens de persconferentie zaterdagmiddag. Beeld ANP

Van Miltenburg, die wel gewoon Kamerlid blijft, zei zaterdag in een korte verklaring dat ze het ambt niet langer wil belasten met de discussie rondom haar persoon. Ook 'de harde woorden' van de commissie Oosting hebben tot haar beslissing geleid. Khadija Arib van de PvdA vervangt Van Miltenburg als kamervoorzitter. Na de verklaring was er geen ruimte voor vragen.

Volgens Oosting had ze een brief van een anonieme klokkenluider moeten doorleiden naar de commissie. In plaats daarvan deed ze het epistel door de shredder. Daarmee respecteerde Van Miltenburg naar eigen zeggen de wens van de journalist Bas Haan van Nieuwsuur die haar de brief had gegeven. Nieuwsuur ontkent ooit gevraagd te hebben om de brief te vernietigen.

Ook al in november zou een klokkenluider werkzaam bij het OM een brief vol alarmerende details over de Teevendeal naar Van Miltenburg hebben gestuurd. Volgens de VVD'er heeft ze die nooit gezien. Ze kan zelfs niet zeggen of het epistel ooit is aangekomen. Anonieme brieven gingen standaard de shredder in.

'Teleurstellend'

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, noemde het 'begrijpelijk en terecht' dat Van Miltenburg haar verantwoordelijkheid neemt. 'Al is het teleurstellend dat ze haar verkeerde inschattingen met betrekking tot de klokkenluidersbrief rond de Teeven-deal nog steeds 'zorgvuldig' noemt. De hoofdverantwoordelijkheid om verantwoording af te leggen over de gang van zaken rond de deal met drugscrimineel Cees H. ligt echter bij het kabinet en niet bij de Kamervoorzitter.'

Volgens fractieleider van de VVD, Halbe Zijlstra siert het Van Miltenburg 'dat zij het ambt van voorzitter niet wil belasten met de gevolgen van de conclusies die de commissie Oosting trekt in haar rapport. Uiteraard verwelkomen wij haar graag terug in de gelederen van onze fractie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden