Kamervoorzitter Van Miltenburg stapt op na vernietigen brief klokkenluider

Anouchka van Miltenburg is per direct opgestapt als Kamervoorzitter. Ze is na Ivo Opstelten en Fred Teeven de derde VVD'er die struikelt over de zogenoemde Teevendeal met drugscrimineel Cees H..

Frank Hendrickx
Anouchka van Miltenburg tijdens de persconferentie zaterdagmiddag. Beeld ANP
Anouchka van Miltenburg tijdens de persconferentie zaterdagmiddag.Beeld ANP

Van Miltenburg, die wel gewoon Kamerlid blijft, zei zaterdag in een korte verklaring dat ze het ambt niet langer wil belasten met de discussie rondom haar persoon. Ook 'de harde woorden' van de commissie Oosting hebben tot haar beslissing geleid. Khadija Arib van de PvdA vervangt Van Miltenburg als kamervoorzitter. Na de verklaring was er geen ruimte voor vragen.

Volgens Oosting had ze een brief van een anonieme klokkenluider moeten doorleiden naar de commissie. In plaats daarvan deed ze het epistel door de shredder. Daarmee respecteerde Van Miltenburg naar eigen zeggen de wens van de journalist Bas Haan van Nieuwsuur die haar de brief had gegeven. Nieuwsuur ontkent ooit gevraagd te hebben om de brief te vernietigen.

Ook al in november zou een klokkenluider werkzaam bij het OM een brief vol alarmerende details over de Teevendeal naar Van Miltenburg hebben gestuurd. Volgens de VVD'er heeft ze die nooit gezien. Ze kan zelfs niet zeggen of het epistel ooit is aangekomen. Anonieme brieven gingen standaard de shredder in.

'Teleurstellend'

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, noemde het 'begrijpelijk en terecht' dat Van Miltenburg haar verantwoordelijkheid neemt. 'Al is het teleurstellend dat ze haar verkeerde inschattingen met betrekking tot de klokkenluidersbrief rond de Teeven-deal nog steeds 'zorgvuldig' noemt. De hoofdverantwoordelijkheid om verantwoording af te leggen over de gang van zaken rond de deal met drugscrimineel Cees H. ligt echter bij het kabinet en niet bij de Kamervoorzitter.'

Volgens fractieleider van de VVD, Halbe Zijlstra siert het Van Miltenburg 'dat zij het ambt van voorzitter niet wil belasten met de gevolgen van de conclusies die de commissie Oosting trekt in haar rapport. Uiteraard verwelkomen wij haar graag terug in de gelederen van onze fractie.'

'Storm in glas water'

Opmerkelijk genoeg had Van Miltenburg na het ontvangen van de kopie contact met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. 'Storm in een glas water', sms-te ze naar de liberale voorman. 'Geen actie nodig.'

In schriftelijke Kamervragen stelt Van Miltenburg dat ze nooit contact heeft gehad met ministers over de anonieme brandbrief.

Van Miltenburg speelt een relatief kleine rol in het politieke steekspel rond de Teevendeal. Aantoonbaar is alleen dat ze een brief die toch al in handen was van Nieuwsuur heeft vernietigd. Dat ze nu sneuvelt komt vooral omdat ze amper nog steun had in de Kamer. Er bestaat al jaren grote onvrede over haar functioneren. Over haar aftreden werd al dagen gespeculeerd.

Met haar opstappen voorkomt Van Miltenburg dat ze dinsdag door de Tweede Kamer zou worden ondervraagd. Ze moest voor maandag ook nog schriftelijk reageren op 37 vragen van de Kamer. Die heeft ze deels beantwoord. Daarin zegt ze niets verkeerds te hebben gedaan.

Lees ook

Waarom versnipperde Van Miltenburg de brief van een klokkenluider?

Dit is wat Cees H. zelf over de 'Teevendeal zegt: 'Ik ben Teeven nog steeds dankbaar'

Superdeal

Van Miltenburg zit vanaf volgende week weer gewoon in de fractie. Daar zit dan ook Fred Teeven, die na zijn vertrek als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie nu ook weer Kamerlid is voor de VVD. De commissie Oosting oordeelde heel negatief over de deal die hij in verleden als officier van justitie sloot met Cees H., die een miljoenenvermogen belastingvrij mocht houden.

Premier Mark Rutte blijft erbij dat het ook een 'superdeal' kan zijn geweest, omdat de drugscrimineel mogelijk belastende verklaringen heeft afgelegd tegen andere criminelen. De commissie Oosting kon daar geen aanwijzingen van vinden. Teeven zelf wil er niet over praten.

Volgende week is er een hoorzitting met de commissie Oosting en een debat met premier Rutte. De oppositie wil weten of er sprake is geweest van doofpot om de details rond de Teevendeal geheim te houden. Zo is gebleken dat ex-minister Opstelten onwelgevallige passages liet zwart lakken zodat de Kamer ze niet kon lezen. Ook hield hij tegen het advies van zijn ambtenaren in een onafhankelijk onderzoek door Kees Vendrik van de Rekenkamer tegen.

Premier Rutte ontkende dat er een gespreksverslag bestond waarin Teeven tegen een topambtenaar bekende dat Cees H. veel meer geld had gekregen dan Opstelten in de Kamer beweerde. Nu blijkt dat verslag er wel te zijn, al blijft de premier verdedigen dat het om een 'persoonlijke aantekening' ging van de ambtenaar. Daarom vond hij het destijds 'ingewikkeld' om die openbaar te maken.

Anouchka van Miltenburg (voorzitter Tweede Kamer) tijdens het debat over de renovatie van het Binnenhof Beeld anp
Anouchka van Miltenburg (voorzitter Tweede Kamer) tijdens het debat over de renovatie van het BinnenhofBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden