Kamervoorzitter fluit Balkenende terug

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft demissionair premier Balkenende per brief gesommeerd zich niet te bemoeien met de lijst van onderwerpen die de Kamer de komende maanden niet meer gaat behandelen.

Balkenende had de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de fractievoorzitters daartoe uitgenodigd. Dat gesprek mag van Verbeet echter niet doorgaan.

Verbeet wijst Balkenende erop dat het gebruikelijk is dat de Tweede Kamer, die zelf haar agenda bepaalt, ‘zelfstandig’ een verkenning naar mogelijk controversiële onderwerpen uitvoert. De aparte Kamercommissies zullen daarover uiterlijk 5 maart voorstellen doen, zodat de Tweede Kamer er in de week erna over kan besluiten.

Geen behoefte

De SP had de uitnodiging om langs te komen op het Catshuis al geweigerd, omdat de fractie geen behoefte heeft aan zo'n overleg. Volgens de partij is het aan de Tweede Kamer om te bepalen wat controversieel is. Ook de VVD heeft om diezelfde reden laten weten geen behoefte aan een overleg met Balkenende te hebben.

Rouvoet

Demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei woensdag dat een gesprek met de fracties ‘over de bijzondere situatie waarin we terecht zijn gekomen’ zeer op z'n plaats is. ‘Het is goed van elkaar te weten hoe we in deze situatie staan’, zei hij bij RTLZ. Rouvoet benadrukte wel dat alleen het parlement beslist welke onderwerpen controversieel zijn.

Het demissionaire kabinet kan volgens hem niet veel meer doen dan de lopende zaken behartigen en de verkiezingen voorbereiden. Dat wil echter niet zeggen dat er niets kan gebeuren. In verband met de economische crisis is het zeker nodig beslissingen te nemen, in goed overleg met het parlement. Dat geldt volgens Rouvoet ook voor de toekomst van de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden).

Gerdi Verbeet (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden